Empire kårer «Hodejegerne» til årets niende beste film

Englands største filmblad hyller Aksel Hennie-filmen.

(Dagbladet): Empire er i særklasse Storbritannias største filmmagasin, og leses av filminteresserte verden over. Nå har bladet kåret norske «Hodejegerne» til årets niende beste film - og den nest beste som ikke er engelskspråklig.

Kåringa får følgende kommentar av Aksel Hennie på Twitter: «Hell yeah!»

Superheltfilmene «Avengers» og «The Dark Knight Rises» samt Ben Afflecks dramatisering av den amerikansk-iranske gisselkrisa i 1980, «Argo», tar medaljeplassene på Empires årets-beste-liste.

Men de Golden Globe-nominerte kritikerfavorittene «Rust & Bone» og «Amour», storfilmen «Life of Pi» og blockbustere med folk som Bruce Willis og Charlize Theron er blant filmene som må finne seg i å ligge under Jo Nesbø-filmatiseringa med Hennie og Nicolai Coster-Waldau i hovedrollene.

«Få helter har vært dratt så mye gjennom mølla som hodejegeren og kunstttyven Roger Brown, spilt av en ypperlig Aksel Hennie. Han ydmykes, ser sin beste venn bli forgiftet, dekkes av avføring og angripes av ei diger bikkje før vi i det hele tatt er halvveis», skriver Empire om filmen, som kom på kino i Norge høsten 2011, men fikk internasjonal distribusjon i år.

De skryter av filmens lekre detaljer, hyller fortellingens uventede snuoperasjoner, mener den amerikanske remaken av filmen blir en godbit om den er halvparten så god som originalen - og sammenlikner den kvinnelige hovedrolleinnehaveren Synnøve Macody Lund med den britiske musikeren og filmkritikeren Mark Kermode (om akkurat det siste er for et kompliment å regne, er vi mer usikre på).

«Hodejegerne» har allerede gitt god drahjelp til både Hennie og regissør Morten Tyldum i utlandet. Hennie spiller for tida inn actioneventyret «The Last Knights» mot Morgan Freeman (75) og Clive Owen (48), en jobb han (igjen, på Twitter) har gitt «Hodejegerne» æren for at han fikk.

Også Tyldum er blitt en ettertraktet mann i Hollywood, og har vært knyttet til flere prosjekter - sist, og mest konkret til prestisjeproduksjonen «The Imitation Game», om mattegeniet Alan Turings liv.