<strong>MIDT I KRAFTFELTET:</strong> Yahya Hassan mottar drapstrusler og andre trusler. Med sine sinte, brennbare dikt, havnet han midt i alle debatter om innvandrerforeldre, kultur og religion. Her fra Oslo i forrige uke. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet
MIDT I KRAFTFELTET: Yahya Hassan mottar drapstrusler og andre trusler. Med sine sinte, brennbare dikt, havnet han midt i alle debatter om innvandrerforeldre, kultur og religion. Her fra Oslo i forrige uke. Foto: Lars Eivind Bones/ Dagbladet Vis mer

En 18-år gammel dikter blir brukt av sinte muslimer, rasister, de politisk korrekte og de islamofobe

Alle vil ha danske Yahya Hassan (18).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

La det være sagt: Les «Dikt» av Yahya Hassan som nå er gjendiktet på norsk. Poesien er skrevet i CAPS LOCK og sitter som en knyttneve.

Oppgjøret med faren og foreldregenerasjonen er hardt og forløsende. Jeg ser filmen i hodet.

YAHYA HASSAN OPPFØRTE SEG som ei rockestjerne da han nylig var i Oslo, sylskarp i klesstilen og argumentene og fotfulgt av livvakter.

Den danskpalestinske debutanten skapte furore i Danmark med dikt om sin voldelige far, og her snakker vi ikke om klaps på baken, om trygdemisbruk i gettoen i Århus og om religiøs dobbeltmoral.

I møte med pressen, forteller han lite om oppveksten eller truslene. Men budskapet er klart: Han vil ikke ta hensyn til at diktene kan misbrukes. Han vil ikke bli tatt til inntekt for det ene eller det andre. Det er lettere sagt enn gjort.

EN MINORITETSSTEMME som blir hørt, oppnår noe uvanlig. Etterlengtede stemmer blir så til de grader lyttet til, og brukt, noe som også skribenter og aktører med innvandrerbakgrunn i Norge, har fått erfare. Så mange vil ha en bit av dem. De blir pålagt så mange hensikter og så mange hensyn å ta.

Vi ønsker innsyn i lukkede rom, og vil gjerne høre sensasjonell historier.

Når Hassan spyr ut sine oppgjørsdikt, rister mange på hodet og mumler «var det ikke det vi visste». Det stemmer jo at deler av innvandrerbefolkningen er overrepresentert på statistikker om familievold, barnevern og kriminalitet. Det er sant at trygdesvindel og religiøs dobbeltmoral hindrer integrering, framgang og frihet.

<strong>TRUET:</strong>  Under besøket i Oslo ble Yhya hassan (18) fulgt av to danske livvakter - og to norske, ikledd blå skjorter og dress. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TRUET: Under besøket i Oslo ble Yhya hassan (18) fulgt av to danske livvakter - og to norske, ikledd blå skjorter og dress. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Men dikt er ikke statistikk eller partipolitikk.

NOEN MUSLIMER SIER han «skal brenne i helvete». Da Dagbladet traff dikteren var han opprørt over en kvinnelige skribent med innvandrerbakgrunn, som mente det fins ting man ikke avslører i «en hvit offentlighet», fordi man bare blir mistolket. Yahya Hassan kalte mistanken mot majoritetssamfunnet for rasistisk.

Den politiske høyresiden og rasistene bruker han. Innvandringsmotstanderne får vann på mølla.

Men også de politisk korrekte på venstresida, omfavner ham og vil ha ham som «gissel» for sine velmenende tiltak. På venstresida fins som kjent også iherdige islamkritikere og islamofober, som misbruker alle kritiske stemmer «innenfra, i sitt korstog mot islam.

Varslere blir ofte utstøtt av sine egne, men slipper inn i varmen. De blir «en av oss». De «får lov» til å bli norske eller danske. Unge gutter som derimot er sinte på det norske/danske samfunnet, vil for alltid forbli «de andre».

DIKTEREN SOM ER SÅ UNG, har bare ett valg. Han tviholder på at han ikke er et offer, og på sin rett til å skrive og snakke fritt.

Da Yahya Hassan leste høyt for elever på Ørestad Gymnasium, ble stemningen så pass hatefull og aggressiv at han måtte eksporteres ut av en nødutgang. Ei gruppe muslimske elever ble rasende fordi han satte islam i en kritisk kontekst, og en elev skal ha ropt: «Islam er perfekt».

DET SAMME KAN skje hvis han dukker opp på en skole på Oslo øst. Men den sjansen vil det være verdt å ta.

<strong>MISBRUKES:</strong> Han understreker at det ikke er hans ansvar hvis rasister eller innvandrerfiendtlige misbruker diktene hans i sin argumentasjon eller propaganda. Foto:Lars Eivind Bones / Dagbladet
MISBRUKES: Han understreker at det ikke er hans ansvar hvis rasister eller innvandrerfiendtlige misbruker diktene hans i sin argumentasjon eller propaganda. Foto:Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer