Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

DEBATT

En 7-åring ble lagt i politigrep på barnevernsinstitusjon

Overdreven tvangsbruk er hverdagen for mange barn i norske institusjoner.

 UTE MED NY RAPPORT:  Barneombud Anne Lindboe overrekker i dag rapporten «Grenseløs omsorg - om bruk av tvang mot barn i barnevern og psykisk helsevern» til barneminister Solveig Horne og statssekretær i helsedepartementet Lisbeth Normann. Foto: Benjamin A. Ward
UTE MED NY RAPPORT: Barneombud Anne Lindboe overrekker i dag rapporten «Grenseløs omsorg - om bruk av tvang mot barn i barnevern og psykisk helsevern» til barneminister Solveig Horne og statssekretær i helsedepartementet Lisbeth Normann. Foto: Benjamin A. Ward Vis mer
Meninger

EKSTERNT BIDRAG: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Han la meg på gulvet. Jeg prøvde å komme opp, men greide det ikke fordi han holdt meg. Han holdt nakken min. Han tok hånda mi opp på ryggen slik at jeg fikk vondt i armen. Så gjorde han sånn at jeg fikk vondt når jeg fikk hodet mitt 3 ganger i gulvet. Etter det gikk han ut.»

Historien tilhører en sju år gammel gutt som bor på barnevernsinstitusjon, og som er utsatt for tvang i barnevernet. Over flere år har vi i Barneombudet fått bekymringsfulle meldinger om utstrakt bruk av tvang mot barn på institusjoner. Derfor har vi benyttet vår innsynsrett i institusjoner og dokumenter. I dag overrekker vi rapporten «Grenseløs omsorg - om bruk av tvang mot barn i barnevern og psykisk helsevern» til barneminister Solveig Horne og statssekretær i helsedepartementet Lisbeth Normann.

Barneombudet avdekker flere brudd på FNs barnekonvensjon. Det er uventet og vondt å få informasjon om at små barn, helt ned i sjuårsalderen også blir utsatt for tvang i institusjonene. Og det er oppsiktsvekkende at tvangsbruken er så omfattende. Vi ser også at tvangsbruken mot barn i barnevernet ofte rammer psykisk syke barn. Barnevernet har ikke den samme kompetansen til å håndtere psykisk syke barn som psykisk helsevern. Dermed ender det ofte med tvangsbruk, også der det kunne vært unngått.

Sjuåringen i eksempelet over hadde kranglet med et annet barn på barnevernsinstitusjonen, og det endte med at han ble lagt i politigrep av en voksen ansatt. «Jeg synes ikke det er greit at de legger meg i politigrep», sier han selv. Det er ikke greit, og det er heller ikke lov å bruke tvang mot barn i institusjoner hvis man kan oppnå det samme på en annen måte. Likevel skjer det, gang på gang.

Bare i Oslo og Akershus ble det meldt fra om 2381 tilfeller av tvangsbruk mot barn i barnevernsinstitusjoner i fjor. Samtidig bor det 1250 barn i barnevernsinstitusjoner over hele landet.

Det er store forskjeller på hvor mye tvang som brukes i de ulike barnevernsinstitusjonene. På noen institusjoner forekommer tvangsbruk nesten ikke. Andre steder skjer det ofte. I flere barnevernsinstitusjoner ser vi at det gjøres for lite for å forebygge mot bruk av tvang, og at de ansatte ikke kommuniserer med barna i etterkant for å hindre ny tvangsbruk.

Det er vårt bestemte inntrykk at ansatte i barnevernsinstitusjoner forstår reglene ulikt. Dette stemmer med det barna forteller. En gutt på 16 sier det slik: «Mange gjør tvang på feil og stygge måter. X er strengest. Han skjønner ikke alvoret i tvangen».

Fastholding av barn er den vanligste formen for tvang, viser Barneombudets rapport. Den viser også at mange av barna opplever tvang og fastholdning som overgrep. Særlig ille er dette for barn som tidligere har opplevd overgrep. En av de unge vi har snakket med synes det er ille å se jenter som har blitt utsatt for overgrep bli lagt i bakken av en voksen: «Det er ikke greit når de legger henne ned i gulvet. Hun er veldig liten, og har manneangst»

Tvang kan ødelegge tilliten barna skal ha til de voksne. Den tryggheten som skal bygge barna i barnevernet videre, bygges ikke med tvang, men med tillit og trygghet. Barn som bor i barnevernsinstitusjoner er helt avhengige av de voksnes beskyttelse. Når barn får den hjelpen de har krav på i barnevernet, må de ikke utsettes for unødvendig tvang og alvorlige inngrep i sin personlige integritet. Det er derfor gode grunner til at tvang ikke er lov, med mindre det er siste utvei.

Det kan være situasjoner der ansatte må holde fast små barn som vil skade seg selv eller andre, nettopp for å beskytte barnet. Men det bør ikke være nødvendig å bruke metoder som er ment på store, sterke, voksne.

Flere av barna vi har møtt gjennom arbeidet med å undersøke tvangsbruk mot barn i institusjoner, har råd til de ansatte i barnevernsinstitusjoner. De mener at alle ansatte bør gå på kurs om tvang, og tenke seg om før de bruker tvang. De vil også at de ansatte skal høre på dem, og ta til seg det de har å si.

For å redusere bruken av tvang mot barn, må helseminister Bent Høie sørge for at psykisk syke barn i barnevernet får den helsehjelpen de har rett på. Og for å oppfylle ønskene fra barna, må barneminister Solveig Horne stille krav til økt fagkompetanse for ansatte i barneverninstitusjoner og sørge for krav om jevnlig kursing av de ansatte i forebygging av tvang. Slik kan vi forhindre at små mennesker som veier halvparten av en stor voksen ansatt, og med mer bagasje enn de fleste av oss ønsker oss, legges i bakken med ett grep om nakken og ett om armen. Sånn at det gjør vondt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!