FORFERDET: Kristofer Hivju har hele tida forsvart vennen Odd Nerdrum. Han synes straffen mot kunstneren er «pervers». Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FORFERDET: Kristofer Hivju har hele tida forsvart vennen Odd Nerdrum. Han synes straffen mot kunstneren er «pervers». Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

- En 70 år gammel mann med sine beste år foran seg. Å sette ham i fengsel er en forbrytelse mot verdenshistorien

- Perverst høy straff, sier vennen Hivju.

(Dagbladet): Odd Nerdrum (70) ble i dag dømt til fengsel i et år og åtte måneder av Borgarting lagmannsrett for å ha unndratt 6,9 millioner kroner.

«Game of Thrones»-skuespiller Kristofer Hivju (35) har vært en nær venn og stått modell for Odd Nerdrum og familien hans i mange år. Han er tydelig sjokkert da han får beskjed fra Dagbladet om dommen som nå har falt mot Nerdrum.

- Å i helvete, er hans umiddelbare reaksjon når han leser saken.

- En forbrytelse mot verdenshistorien Hivju har fulgt skattesaken mot kitschmaleren siden den først rettssaken i 2011. For rundt tre uker siden gikk han ut i Dagbladet (krever innlogging) og ba om at vennen Nerdrum skulle bli behandlet rettferdig. I mai skrev han også en kronikk i Dagbladet hvor det sto: «Myndighetene bør ikke jakte på Nerdrum. De bør hedre ham med et museum.»

 Nå er han forferdet over utfallet av rettssaken.

- Så nå insisterer de på å sette Nerdrum i fengsel. En 70 år gammel mann med sine beste år foran seg som verdenshistorisk maler. Å sette ham i fengsel er en forbrytelse mot verdenshistorien, sier Hivju

Hivju tror ikke siste ord er sagt i saken, men hadde håpet i det lengste at vennen ble frikjent for unndragelse av skattepenger.

- Han har vært fanget i denne sinnssyke saken så lenge, å bli hengt ut i pressen i en tiårsperiode og måtte vende opp ned på hele livet - hvis ikke det er straff nok ...

Redusert tiltale Beløpet Nerdrum nå er dømt for å ha unndratt er altså på 6,9 millioner kroner, omtrent syv millioner kroner mindre enn beløpet i tiltalen.

Både straffen og beløpet han er dømt for å ha unndratt er kraftig redusert fra de tidligere dommene mot Nerdrum.

Kristofer Hivju mener imidlertid at straffeutmålingen ikke henger på greip, og tror ikke siste ord er sagt i saken.

- Denne dommen, slik jeg ser det, viser at beløpet er langt mindre enn 14 millioner kroner, og dermed er det langt mindre alvorlig. Det er en kraftig reduksjon, men straffeutmålingen står ikke i forhold til reduksjonen, den er perverst høy, mener Hivju.

Han vil ikke spekulere i hvordan Nerdrum har det nå, men mener det er lett å tenke seg.

- Jeg tenker først og fremst at det er forferdelig at han ikke blir trodd på alle punkter, bevisene for hans sak er massive, men det er bra at han har blitt trodd på flere nå enn tidligere, sier Hivju.

Kritisk Nerdum Odd Nerdrum skriver til Dagbladet at han ikke er imponert over dommen.

- Denne straffesaken har vært en kunstperformance og lite mer. Det er tvilen som kommer påtalemakten til gode. En økonomisk straffesak skal handle om tall og beviser, ikke om kunstpolitikk, skriver Odd Nerdrum i en epost til Dagbladet, og legger til:

- En computer hadde ordnet saken bedre. For computeren har ingen følelser.


MODELL: Portrett av Kristofer Hivju, malt av Odd Nerdrum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
MODELL: Portrett av Kristofer Hivju, malt av Odd Nerdrum. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer