En absurd fortelling om støy

Klaus Hagerup er ute med ny og litt formanende barnebok.

SKREMMENDE LUFTETUR: Klaus Hagerups nye barnebok tar oss med på en besynderlig reise i luftballong.


Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
SKREMMENDE LUFTETUR: Klaus Hagerups nye barnebok tar oss med på en besynderlig reise i luftballong. Foto: John T. Pedersen / DagbladetVis mer

ANMELDELSE: Magdalena er omgitt av bråk. Broren spiller elgitar, hunden hyler, faren snekrer, og moren ser, foruroligede nok, på tv hele dagen, med lyden på full guffe. Det er ikke til å holde ut.

Den eneste som tar notis av Magdalenas rop om stillhet er Damen med Pressboret. Bekjentskapet med henne fører Magdalena opp i luftballong og ut på en farefull reise blant høyluftsfugler og flate planeter.

Skummel Historien følger drømmens logikk, eller mer presist, marerittets. Absurde og skremmende innslag avløser hverandre på luftturen.

Menneskeliknende skikkelser uten ører og øyne - men med store munner som skriker ut ulykkelig lyder - er blant skapningene Magdalena møter.

En absurd fortelling om støy

Med seg i luftballongen har Magalena pressbordamens bråkete sønn, Morten. Slik luftballongen og eventyret (og drømmen) stadig forandrer retning, endrer også han seg ustanselig på denne reisen som har ett mål: Magdalena skal lære Morten å tåle stillheten.

Formaner Klaus Hagerup er en erfaren barnebokforfatter. Språket er effektivt, setningene korthugne, og tekstrytmen god. Mye luft er lagt inn på sidene for å lette lesningen av boka, som er støttet av foreningen Leser søker bok.    

En bok om støy er bra, men Hagerups tone er nærmest litt svulstig og moraliserende når han forteller om barn som er blitt avhengige av støy og må avvennes.

Bildet av skapningene som kun har en skrikende munn i ansiktet, fremkaller den samme følelsen av en usynlig, hevet pekefinger i teksten: Vi må huske at vi har øre og øyne også.

Litt enkel virker også løsningen som avrunder denne fortellingen om Magdalenas jakt på stillhet: Enhver må finne stillheten i seg selv.