En advarsel

AMERIKABREVET: Sentrale elementer i Hallgrim Bergs tenkning utgjør paralleller til den antisemittiske tenkemåten, skriver Lars Gule.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

I OMTALEN AV Hallgrim Bergs pamflett Amerikabrevet: Europa i fare (Klassekampen 23.02. og Dagbladet 27.02.) argumenterer jeg for at Berg bruker en tankemåte med klare paralleller til antisemittismen. Dette har ført til reaksjoner fra flere (bl.a. Hans Rustad, document.no og Torgeir M. Hillestad, Dagbladet 3.03., som så Berg viser til i Dagbladet 9.03. som sannhetsvitne på det feilaktige i min analyse). Det er derfor grunn til å utdype argumentasjonen, særlig fordi tenkemåten ikke er enestående for Berg, men alt har fått innflytelse på debatten om integrasjon av muslimer i Europa.Det er viktig å slå fast at en parallellitet i tenkemåte ikke gjør Berg til antisemitt. Antisemittismen er en spesiell form for hat og ringeakt som rettes mot jødene. Parallellen innebærer derfor ikke en identitet i tenkemåten. Heller ikke at man går inn for den type behandling av mennesker som nazistene gjorde. Men på tross av det unike i holocaust, er det viktig å se de elementer i den antisemittiske tenkemåten som gjenfinnes i negative holdninger overfor andre folkegrupper. For det er primært tale om en type tankefeil eller kategorimistak som forsterker en feilaktig virkelighetsoppfatning, og som kan føre til diskriminering av bestemte grupper.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer