STILLTIENDE STØTTE: Vi vet at æresdrap gis både aktivt og stilltiende støtte fra myndigheter flere steder i verden, skriver Karin Andersen (SV). Bildet er fra en demonstrasjon i Pakistan etter drapet på Quandeel Baloch. Foto: Aamir Qureshi / AFP / NTB Scanpix
STILLTIENDE STØTTE: Vi vet at æresdrap gis både aktivt og stilltiende støtte fra myndigheter flere steder i verden, skriver Karin Andersen (SV). Bildet er fra en demonstrasjon i Pakistan etter drapet på Quandeel Baloch. Foto: Aamir Qureshi / AFP / NTB ScanpixVis mer

En ære å drepe?

Vi trenger ikke dra til Pakistan for å finne eksempler på at menns ære undertrykker kvinners frihet.

Meninger

En av Pakistans mest liberale og moderne stemmer er borte. Quandeel Baloch ble drept nylig, og ifølge mediene står broren bak drapet. Dersom det viser seg å stemme, så er det dessverre ikke noe nytt. I så fall har igjen en bror drept sin søster for noe han kaller ære.

Vi vet at æresdrap gis både aktivt og stilltiende støtte fra myndigheter flere steder i verden. Men vi trenger ikke dra til Pakistan for å finne eksempler på at menns ære undertrykker kvinners frihet.

Jenter og kvinner også i Norge er livredde og hjelpeløst aleine når volden og truslene kommer. Og vi har dessverre langt ifra lyktes i å få slutt på volden i norske hjem.

De skamløse minoritetsjentene som har hevet stemmen i norske medier denne våren er noen av vår tids tøffeste feminister, og vi politikere må stille opp for deres frihetskamp.

Vi kan ikke forvente at alle unge skal ha det samme motet til å stå fram. Derfor er det også samfunnets oppgave å legge press på foreldre for å endre tradisjonelle holdninger til jenters frihet.

SV er et feministisk parti som har likestilling som en grunnleggende verdi som vi aldri vil fire på. Det gir oss som ønsker et flerkulturelt, inkluderende samfunn og en human flyktningpolitikk et særlig ansvar. Æresdrap er siste trappetrinn av overgrep i den voldsspiralen som følger av synet på at mannen har makt over livet til familiens kvinner. Kvinnevold og undertrykking er kjent i alle samfunn og holdes ved like hvis vi ikke sier fra. SV vil slåss mot rasisme og for toleranse.

Likestilling og frihet er en forutsetning for begge deler. Det kan ikke forenes med undertrykking av kvinner, enten den er kamuflert som religion, kultur eller ære.