MAKTENS ANSIKT: Donald Trump straffer sine kritikere. Foto: NTB Scanpix
MAKTENS ANSIKT: Donald Trump straffer sine kritikere. Foto: NTB ScanpixVis mer

Trumps siste korstog

- En ære å stå på svartelista

Etterretningsfolk protesterer mot Trump og mener han vil innføre en ny McCarthyisme.

Kommentar

McCarthy-tida handlet om en kampanje for mobbing av virkelige og - framfor alt - innbilte politiske motstandere. Nå har ennå ikke Donald Trump samme verken injurierende eller ødeleggende kraft som senator Joe McCarthy hadde i 1950-åra, selv om Trump er president, og McCarthy bare var senator. Men metoden er langt på vei der samme. Der McCarthy så kommunister og folkefiender i alle på venstresida, og sto bak en kampanje for å drive dem fra jobb, fengsle dem, og gjøre dem æreløse, så dreier Trumps kampanje seg om det som likner på et frontalangrep på sine mange kritikere i sikkerhetsmiljøene.

Det aktuelle utgangspunktet er at Trump denne uka tok fra den tidligere CIA-sjefen John Brennan hans sikkerhetsklarering, og har truet med å ta fra flere andre profilerte sikkerhetsfolk den samme klareringen. Felles for alle dem som er truet er at de har kritisert Trumps presidentskap. Det er tung tradisjon i USA for at folk med viktige jobber som har hatt med nasjonens sikkerhet å gjøre beholder sikkerhetsklareringen, fordi de med sin erfaring og innsikt er viktigere sparring-partnere for dem som til enhver tid har ansvaret. Men i stedet for å legge til rette for å bruke denne innsikten, mobber Trump dem som har den. Trump er som vi vet mer hårsår - og her kan vi ikke dy oss for å minne om hans frisyre - enn de fleste.

Men nå tar folk til motmæle. I et innlegg i Washington Post torsdag skriver William H. McRaven, mannen som hadde det operative ansvaret da al-Qaida lederen Osama bin Laden ble sporet opp og drept, at han vil betrakte det som en ære hvis Trump også skulle ta fra ham sikkerhetsklareringen. Han er foreløpig ikke på lista over folk Trump vurderer å ta sikkerhetsklareringen fra. Men McRaven får nå støtte fra en rekke tidligere sikkerhetstopper. Han gir før øvrig en så presis beskrivelse av Donald Trump og hans presidentskap at vi koster på oss å sitere et lengre utdrag fra hans artikkel:

- Som de fleste amerikanere hadde jeg håpet at du, da du ble president, ville vokse med oppgaven, og bli lederen dette landet trenger. En god leder prøver å personifisere det beste i hans eller hennes organisasjon. En god leder setter et eksempel for andre å følge. En god leder setter alltid hensynet til andre før hensynet til seg selv, skriver McRaven. Og han fortsetter.

- Ditt lederskap, derimot, har vist lite av slike kvaliteter. Gjennom dine handlinger har du satt oss i forlegenhet i våre barns øyne, ydmyket oss på verdens scene, og, verst av alt, splittet oss som nasjon, skriver McRaven. Vi snakker om et karakterdrap av en president som mange vil kunne nikke gjenkjennende til.

Kanskje vil noen færre nikke gjenkjennende til Trumps pressetalskvinne Sarah Huckabee Sanders begrunnelse for å ta fra Brennan sikkerhetsklareringen hans. Den er at Brennan er fratatt sikkerhetsklareringen på grunn av hans «uberegnelige væremåte og oppførsel» og «stadig mer vanvittige kommentarer». Ifølge The New York Times holder ikke Sanders begrunnelse lattertesten.

Det er en i beste fall en utsøkt kuriøs ordbruk fra Sanders side. For hvem er karakteristikken «uberegnelige væremåte og oppførsel» og «stadig mer vanvittige kommentarer» skreddersydd for? Om det ikke er for presidenten selv. Sirkus Hvite hus når stadig nye høyder. Følg med.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.