I TOPPKLASSE: Det brutale livet for kvinnene under Taliban er tema i mange skjønnlitterære bestselgere, men ingen overgår den ordknappe dramaturgen Atiq Rahimi. Foto: Tom Martinsen
I TOPPKLASSE: Det brutale livet for kvinnene under Taliban er tema i mange skjønnlitterære bestselgere, men ingen overgår den ordknappe dramaturgen Atiq Rahimi. Foto: Tom MartinsenVis mer

En afghansk tragedie

Prisbelønte Atiq Rahimi skiller seg fra dusinvaren med bestselgere om kvinnelivet under Taliban.

||| BOK: «Solen går ned. / Våpnene våkner», heter det i denne boka lagt til et utbombet hus i en utbombet by et sted i Afghanistan.

Der ligger en mann på en rød madrass. På de bare veggene henger en dolk, kalt kandjar, og et triumferende helteportrett av ham som 30 år gammel kriger.

Nå ligger han der, utmagret, med nese som ørnenebb og innsunkne, fjerne øyne som bare stirrer.

Mannen skulle vært død for lengst, han fikk en kule i nakken etter idiotkrangel med en medsoldat. Men han puster, og ved hans side sitter hustruen og teller på bønnekjedet i takt med åndedragene. Hun mumler «Al-Quahhar, Al-Quahhar», etter bud fra mullaen som også har befalt henne å resitere et av Guds 99 navn 99 ganger om dagen i 99 dager.

Det har hun gjort i 16 dager.

Ære og blodHandlingen i denne knappe romanen foregår kun i dette rommet. Mannens åndedrag og kvinnens mumling er akkompagnert av bomber som faller og døtrenes lek utenfor døren.

Hun hører mullaen rope: «Deres bror, den høyt ærede Kommandant, utstyrer dere i dag med våpen for å forsvare deres ære, blod og stamme».

Kvinnen er forlatt av alle, krigsheltens soldatbrødre reiste da de forsto at han ikke var død, og at de derfor slapp å gifte seg med enken.

Nå ligger mannen der, stille som en stein; «Tålmodighetens stein», eller «Seng-e-saboor» på farsi.

Etter en gammel persisk myte skal dette være en magisk stein, der du kan tømme deg for alle ulykker. En form for skrifte, med andre ord. Når steinen har tatt til seg alle hemmelighetene, eksploderer den.

Det er Apokalypsen.

FilmskaperAtiq Rahimi ble født i Kabul 1962 og fikk politisk asyl i Frankrike i 1984. Han har laget flere dokumentarfilmer fra Afghanistan, og er mannen bak den nydelige romanen «Aske og jord» fra 2001 som ble filmatisert og vist i Norge 2005.

For sin siste roman, «Tålmodighetens stein», mottok han den høythengende Concourt-prisen i 2008.

Den filmutdannede Rahimi har skapt en imponerende scenisk dramaturgi i denne boken. Det som begynner med kvinnens desperate kjærlighetsfylte bønn om å la mannen leve, går etter hvert over i et bittert raseri over et ekstremt undertrykkende Taliban.

Et regime som ødelegger menns kjærlighetsevne og gjør kvinner til bruksgjenstander:

«Når dere har våpen, glemmer dere kvinnene deres!» roper hustruen.

Hun forteller om ensomme netter med en hånflirende, iskald, klossete elsker, som slo da hun forsøkte å røre ham. Om redselen for å bli kastet ut da hun ikke ble gravid.

Hun forteller om faren som giftet bort den 12 år gamle søsteren til en 40-årig gamling. Og om den barnløse tanten som ble fordrevet fra familien og endte på horehus.

Særdeles brutalKvinnelivet under Taliban har vært tema i mange skjønnlitterære bestselgere. Men i motsetning til for eksempel Khaled Hosseini, lager ikke Rahimi dusinvareaktige storyer.

«Tålmodighetens stein» er skåret til margen, den magre effektiviteten gjør et desto sterkere inntrykk. Brutaliteten i samfunnet speiles i det korthogde språket, presist oversatt fra fransk av Tom Lotherington.

Rahimi er i tillegg en sjeldent god billedskaper: Parallellføringen mellom den døende tause mannen og den mytiske «tålmodigheten stein» gjør sterkt inntrykk. Liksom steinen må mannen tåle alt.

Også at hustruen gjør seg til prostituert for å søke beskyttelse mot voldtekt fra soldatene som omringer huset. En vettskremt gutt, brennemerket på hele kroppen, speiler et skakt kjærlighetshåp i denne romanen som har en særdeles brutal avslutning.


Anmeldelsen sto på trykk i Dagbladet 28. september 2009.

En afghansk tragedie