En afghansk tragedie

Prisbelønte Atiq Rahimi skiller seg fra dusinvaren med bestselgere om kvinnelivet under Taliban.

I TOPPKLASSE: Det brutale livet for kvinnene under Taliban er tema i mange skjønnlitterære bestselgere, men ingen overgår den ordknappe dramaturgen Atiq Rahimi. Foto: Tom Martinsen
I TOPPKLASSE: Det brutale livet for kvinnene under Taliban er tema i mange skjønnlitterære bestselgere, men ingen overgår den ordknappe dramaturgen Atiq Rahimi. Foto: Tom Martinsen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| BOK: «Solen går ned. / Våpnene våkner», heter det i denne boka lagt til et utbombet hus i en utbombet by et sted i Afghanistan.

Der ligger en mann på en rød madrass. På de bare veggene henger en dolk, kalt kandjar, og et triumferende helteportrett av ham som 30 år gammel kriger.

Nå ligger han der, utmagret, med nese som ørnenebb og innsunkne, fjerne øyne som bare stirrer.

Mannen skulle vært død for lengst, han fikk en kule i nakken etter idiotkrangel med en medsoldat. Men han puster, og ved hans side sitter hustruen og teller på bønnekjedet i takt med åndedragene. Hun mumler «Al-Quahhar, Al-Quahhar», etter bud fra mullaen som også har befalt henne å resitere et av Guds 99 navn 99 ganger om dagen i 99 dager.

Det har hun gjort i 16 dager.

Ære og blodHandlingen i denne knappe romanen foregår kun i dette rommet. Mannens åndedrag og kvinnens mumling er akkompagnert av bomber som faller og døtrenes lek utenfor døren.

Hun hører mullaen rope: «Deres bror, den høyt ærede Kommandant, utstyrer dere i dag med våpen for å forsvare deres ære, blod og stamme».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer