Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

En alkoholfri jul

Mange barn gruer seg til i dag, ikke la dette bli en jul hvor flere barn lider.

FOR BARNAS SKYLD: La julen være alkoholfri. 
FOTO: SCANPIX
FOR BARNAS SKYLD: La julen være alkoholfri. FOTO: SCANPIX Vis mer
Meninger

I dag ringes julen inn, og det er med svært forskjellige følelser man går den i møte. Mange gleder seg og mange gruer seg. De som gruer seg mest og har mest grunn til det er barn av de som forbruker alkohol. Disse barna har klump i både magen og halsen nå og kanskje søvnproblemer også.

Krisetelefonene nedringes i høytidene av barn med berusede foreldre. Det er mange av dem som har traumer og sliter med psykiske problemer på grunn av foreldre som drakk i deres nærvær under oppveksten.

Derfor roper jeg nå et varsku til alle voksne som skal feire jul med barn i dag: Vær så snill og gjør det uten alkohol! La barna være i sentrum og la det være deres jul.

Du vil kanskje svare at du hverken er full eller ekkel, at du bare litt glad og pussa. Barna spør ikke hvor mye du drikker, men er du annerledes i øynene, stemmen og oppførselen er det allerede for mye for dem. For noen er to glass vin eller to øl nok. Det er vondt for barna å forholde seg til voksne som oppfører seg annerledes, og svarer annerledes enn normalt, det skaper utrygghet.

Ikke vær egoistisk. Husk at det også er barnas hjem og at det er i hjemmene at samfunnet dannes. Barn har rett til en alkoholfri oppvekst. Skal dere nyte alkohol så ta en frikveld og sett barna hos familiemedlemmer de har tillit til. La barna selv få svare på hvor godt du har av å ta deg en dram. Selv kan jeg skrive under på at mange har fått sin oppvekst ødelagt av alkoholen.

Julen er en tid man bør tenke mer på andre og mindre på seg selv, ikke la dette bli en jul hvor flere barn lider og må søke hjelp. Om du vet om noen som er ruset sammen med barn så vær så snill å bry deg. Ta deg et besøk, få noen andre til å gjøre det, eller ring barnevernsvakten. Vær så snill, ikke si at du vil ikke blande deg, tenk ikke bare på deg selv. Altfor mange har sagt det og altfor mange oppvekster har blitt ødelagt av den grunn.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media