Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

En alliert som dreper

Blant personene som sitter i dødsceller er tre aktivister som ble arrestert da de var mindreårige.

IRAN-PROTEST: Kvinner i Iran protesterte tidligere denne uka mot henrettelsen av den frittalende religiøse lederen Nimr Al-Nimr i Saudi-Arabia. Forholdet mellom de to landene er anspent. Foto: AP / NTB Scanpix
IRAN-PROTEST: Kvinner i Iran protesterte tidligere denne uka mot henrettelsen av den frittalende religiøse lederen Nimr Al-Nimr i Saudi-Arabia. Forholdet mellom de to landene er anspent. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Meninger

Saudi-Arabia innledet nyåret med å henrette 47 personer, inkludert frihetskjempere og unge aktivister.

Lørdag annonserte Saudi-Arabia at de har henrettet 47 personer som var funnet skyldige i terrorisme. Men bak denne anklagen lå noens kamp for frihet og menneskerettigheter. Blant disse var Nimr Al-Nimr, en frittalende religiøs leder, og Ali Al-Rebh, som var 18 år da han ble arrestert.

Al-Nimr og Al-Rebh ble pågrepet i 2012 etter demonstrasjoner i landets østlige provins, der den sjiamuslimske minoriteten bor.

De demonstrerte for politisk frihet og for en slutt på statlig diskriminering av sjiamuslimer. Al-Nimr var ikke redd fra å rette skarp kritikk mot myndighetene, samtidig som han understreket at all opposisjon bør holdes fredelig. Han har blant annet sagt at «vi er sterkere med ord og svakere med våpen».

Disse henrettelsene illustrerer Saudi-Arabias brutalitet og arroganse. Folk som kjemper for frihet på fredelig vis blir kalt terrorister og forfølges. Vår alliert i kampen mot terror bruker terrorisme-kortet for å kneble innenriks-stemmer. Oljestaten demonstrerer med disse overgrepene hva de makter å gjøre mens verdenssamfunnet ser på. Samtidig er flere dømt til døden i landet. Skal vi la dem møte samme skjebne som lørdagens ofre?

Blant personene som sitter i dødsceller er tre aktivister som ble arrestert da de var mindreårige. En av disse er nevøen til Al-Nimr, Ali. Han skal ha blitt utsatt for tortur i fengselet, nektet adgang til advokat og blitt tvunget til å tilstå anklager om blant annet besittelse av våpen. Ali Al-Nimr står nå i fare for å bli halshugget og korsfestet, slik dommen lyder. Vil vi kunne stanse vår allierte fra å utføre dette før det er for sent?

I tillegg til overgrepene begått innenriks, er Saudi-Arabia innblandet i en krig i nabolandet Jemen. Minst 2700 sivile er drept på under ett år. Krigen har også ført til at 7,5 millioner jemenitter lider av sult. Verdens ledere har vist liten interesse for å bry seg om dette. Heller fortsetter USA og andre land å selge våpen til oljestaten - våpen som brukes til å drepe sivile i Jemen og å slå ned på kritikere innenriks. Her har man en alliert som man har gitt fritt spillerom til å utføre menneskerettighetsbrudd.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media