En alternativmesse om flått

Når pasientaktivister samler ideologene bak det alternative Borrelia-universet til markedsføringsjippo i Oslo, kan det lede inn på et dyrt og farlig blindspor.

OMSTRIDT DIAGNOSE: - Enkelte alternative laboratorier og leger gir pasienter diagnosen borreliose ved hjelp av dyre og dårlige tester, og vil deretter selge dem dyre kurer, skriver Aavitsland. Foto: Ole C. H. Thomassen
OMSTRIDT DIAGNOSE: - Enkelte alternative laboratorier og leger gir pasienter diagnosen borreliose ved hjelp av dyre og dårlige tester, og vil deretter selge dem dyre kurer, skriver Aavitsland. Foto: Ole C. H. Thomassen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Dessverre blir mange pasienter med kroniske, uforklarte plager dårlig ivaretatt i helsetjenesten. Etter omfattende utredning forblir mange av dem uten diagnose. Andre får en diagnose de ikke liker fordi den har noe psykisk ved seg eller er uhelbredelig.

Pasientene vil ha en diagnose som «funker for dem» og som peker på en ytre årsak som kan fjernes. For stadig flere kommer svaret som smitte gjennom Internett: Borrelia!

Fenomenet startet i USA der pasientaktivister i samarbeid med selverklærte spesialister på flåttbårne sykdommer har etablert et alternativt Borrelia-univers på siden av vitenskapelig medisin. I dette universet finnes foreninger og konferanser, klinikker og laboratorier, alle basert på troen på at borreliose er veldig utbredt, de ordinære testene er elendige, og antibiotika må tas i årevis.

De norske aktivistene kjemper for at helsetjenesten skal anerkjenne at de er «flåttsyke» og ikke bare syke, at de er tusener som lider og dør i en skjult epidemi, at årelang antibiotikabehandling skal betales av Folketrygden, at lærebøkene skal skrives om, og at retningslinjer og lover skal endres. Aktivistenes og deres fem-seks foreninger demonstrerer, skriver brev til helsemyndigheter og politikere, oversvømmer sosiale medier, fyller kommentarfeltene og renner ned dørene på Stortinget. Med «kronisk borreliose» opplever vi for første gang at pasientaktivister kaprer en diagnose og omformer den for eget formål.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer