DEBATT

En alvorlig vekker

Akkurat nå står Ap igjen som det mest restriktive partiet på Stortinget når det gjelder asylbarn.

For øyeblikket er Frp mer liberal når det gjelder asylbarna enn Ap, her representert av partileder Jonas Gahr Støre.
For øyeblikket er Frp mer liberal når det gjelder asylbarna enn Ap, her representert av partileder Jonas Gahr Støre. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

Jeg synes Kristelig Folkeparti og Venstre har gjort en god jobb med den nye forskriften om lengeværende barn. Det er selvsagt vanskelig å vite sikkert hvor stor forskjell den vil gjøre, men den er mer liberal enn det gamle regelverket. Den er også noe helt annet enn det første forslaget de to partiene forhandlet fram med regjeringen, som faktisk ville betydd en innstramming i reglene for asylbarn. Vi skulle helst sett at vi fikk en forskrift som slo utvetydig fast at barns beste skal gå foran innvandringsregulerende hensyn. På Stortinget er det imidlertid et kompakt flertall mot en slik endring, bare KrF, Venstre og SV har kjempet for det, og da tror jeg denne forskriften er omtrent så langt som det er mulig å komme i dag.

Asylbarna har vært en del av mitt politiske liv helt siden jeg kom inn på Stortinget i 2001. SV har stått sentralt i å framforhandle to store amnestier for lengeværende barn. Det første var en avtale mellom SV, Sp og forrige borgerlige regjering for ti år siden. Den andre var under den rødgrønne regjeringen, hvor over tusen barn og familiene deres fikk bli bare i løpet av de første månedene etter endring av politikken i 2007.  Den gang håpet både vi og sentrumspartiene at de nye reglene skulle hindre at vi igjen fikk mange barn som fikk livene sine satt på vent i Norge. Slik gikk det ikke, UNE tolket regelverket strengere og strengere etterhvert som tiden gikk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer