En åndelig invitt

Per Kværne og Kari Vogt har laget et oppslagsverk til verdens religioner. Den fungerer som en invitt til den åndelige verden - på nøkternt og pedagogisk vis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Samme dag som dette skrives, dumper en liten brosjyre ned i min egen postkasse, om noe som kalles «Livet på sitt beste». Det handler om foredrag om åndelige emner, og trykksaken er prydet med symboler fra alle verdensreligioner. Sammen svever de over et bakgrunnsbilde av en kirke ved havet, og ordet «Invitasjon» svever sammen med dem. Jeg ønskes velkommen inn i en spirituell verden, der valgfriheten er stor og gleden ved livet enda større. Samtidig sitter jeg og blar i et nytt religionsleksikon, og det slår meg at åndelighet kan uttrykkes på de forskjelligste måter.

- En skjønnssak

For Kværnes og Vogts religionsleksikon er også en invitt til den åndelige verden, om enn på mer nøkternt, pedagogisk vis. «Vår tid er preget av en mangfoldighet av religioner og livssyn. (...) De fleste er sannsynligvis lite forberedt til å møte de mange (...) utfordringer som et slikt mangfold fører med seg. Langt på vei skyldes denne usikkerheten mangel på saklig informasjon», som forfatterne sier det i forordet. Før de forklarer om utvelgelsen av stoffet, og til slutt understreker at «Hva og hvem som blir omtalt i et oppslagsverk er i siste instans en skjønnssak. Andre forfattere ville ha gjort andre valg.» Det er merkelig at et så innlysende faktum i det hele tatt behøver å nevnes, og presiseringen sier nok en del om synet på leksika og oppslagsverk rent generelt. Den ferske debatten om rasismeartikkelen i Kunnskapsforlagets Store Norske leksikon belyser det samme poenget: at også oppslagsverk faktisk skrives av mennesker av kjøtt og blod, og derfor ikke representerer en absolutt eller udiskutabel viten. Dette er opplagt for de fleste fagpersoner, men sannsynligvis noe som lekfolk flest ikke tenker over i sin egen, sporadiske kontakt med de støvete verkene i bokhylla.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer