En anelse av lys

Motgang og prøvelser i Glasgow.

BOK:«Siste utvei» er tredje og siste bok om Maureen O\'Donnell, en ung kvinne som befinner seg omtrent på bunnen av samfunnet i Glasgow. Men mens de to foregående bøkene har vært svarte og uten håp, så er livet en anelse lysere i «Siste utvei».

Vitne

Maureen venter fortsatt på å vitne i rettssaken mot terapeuten Angus Farrell, som er anklaget for å ha drept Maureens elsker og voldtatt flere kvinner på institusjonen hvor han jobbet. Samtidig frykter hun faren Michael, som nå er tilbake i Glasgow - han forgrep seg mot henne gjentatte ganger i barndommen, og hun er redd for at søsterens baby kan bli et mulig nytt offer. I tillegg roter hun seg inn i livet til gamle Ella, hun har blitt mishandlet av sine voksne barn som ellers driver stort i horehusbransjen.

Dystert

Med andre ord: Selv om sola for anledningen steiker i Glasgow, er det ingen solskinnshistorier i «Siste utvei», og med Maureens solide alkoholforbruk på toppen av det hele er dette en roman for dem som ikke har noe imot å ta andres sorger inn over seg. Avslappende og hyggelig lesning er det ikke, selv om samholdet mellom Maureen og venninnen Leslie er sterkt og godt å lese om. Dette er ikke en kriminalroman for dem som bruker sjangeren som avkobling, her er ingen kriminalgåte, bare en verden hvor alle kjemper for å overleve. Men selv om «Siste utvei» er tankevekkende og rå i uttrykket er det likevel håp i avslutningen, selv om veien dit ikke akkurat er uten tornefulle hindringer. Og Maureens pågangsmot når problemene tårner seg opp gjør denne boka til en slags moralsk seiersfest.