Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En angrende Morten Krogvold møtte i retten

I Oslo tingrett.

ØKONOMISK ROT: Morten Krogvold i Oslo tingrett sammen med sin forsvarer, advokat Sverre Lilleng, som mener at en betinget straff er det mest relevante i denne tilståelsesdommen. Dom i saken faller senere. Foto: Nina Hansen
ØKONOMISK ROT: Morten Krogvold i Oslo tingrett sammen med sin forsvarer, advokat Sverre Lilleng, som mener at en betinget straff er det mest relevante i denne tilståelsesdommen. Dom i saken faller senere. Foto: Nina Hansen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Morten Krogvold møtte i dag tidlig i Oslo tingrett siktet for overtredelse av bokføringsloven og likningsloven.

Påtalemyndigheten har ikke nedlagt påstand om ubetinget fengsel, men en antydning om betinget reaksjon på 60 dager - med eventuelt en bot i tillegg.

5,5 millioner kroner Morten Krogvold har under hele etterforskingen samarbeidet med politiet og Skatt Øst, som anmeldte forholdet. Siktelsen er knyttet mangelfullt regnskap i flere år - og for ikke å ha levert selvangivelse, næringsoppgave eller utskrift av konti i årene 2007, 2008, 2009 og 2011.

I 2008 og 2009 hadde enkeltmannsforetaket hans en omsetning på 5,5 millioner kroner - uten at det ble regnskapsført.

- Alt er min skyld, mitt ansvar. En agent sluttet, og en nærstående til meg overtok regnskapet, og da skjedde det en glipp. Samtidig holdt jeg på med et stort fotoprosjekt i Roma, som viste seg å ta mye tid og koste mer enn jeg hadde forventet, sa Krogvold i retten.

Betaler gladelig skatt Krogvold hevder at han ikke ble klar over de økonomiske mislighetene før i 2012, og tok kontakt med skattemyndighetene. Han fortalte om en positiv opplevelse i møtet med skatteetaten, og forklarte at han har gjort opp for seg.

- Alt er ryddet opp. Jeg for å betale skatt, både jeg, barn og barnebarn nyter godt av den norske velferdsmodellen, sa Krogvold.

Forsvarer Sverre Lilleng supplerte Morten Krogvolds forklarlig og viste til praksis i tidligere dommer, for å antyde hvor straffen bør ligge. Han var klar på at en ubetinget fengselsreaksjon vil være altfor strengt i denne saken, og viste til andre dommer der 30-45 dager betinget var utfallet. At det er tatt lang tid, er også formildende, mente forvareren.

- Jeg ber om at at min klient blir behandlet på mildeste måte, sa forvarer Lilleng.

Dom faller senere.

Alle kort på bordet For to uker siden fortalte Morten Krogvold til Dagbladet at beløpet han skylder, er blitt gjort opp for. Han opplyste til Dagbladet at han er blitt skjønnsliknet for et større beløp enn han egentlig skulle ha betalt.

- Det er en prinsippsak for skattemyndighetene, siden det er straffbart ikke å levere selvangivelse, fortalte Krogvold, som har lagt alle kort på bordet.

Den kjente fotografen mener at alt beror på en misforståelse mello hans tidligere regnskapsansvarlige.

- Jeg er den siste som ville tjent på regnskapsrotet. Dette er selvfølgelig mitt ansvar. Jeg er veldig lei meg, og har samarbeidet godt med politi og skattemyndigheter, fortalte han.

Hele Norges coronakart