Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Dagbladets nye tegneserietegner:

- En anledning til å få ut slagg og irritasjon når jeg blir provosert

Jens K. Styve og stripa «Dunce» er vinner av Dagbladets tegneseriekonkurranse.

VINNER: «Dunce» av Jens K. Styve.
VINNER: «Dunce» av Jens K. Styve. Vis mer

Dagbladet har de siste månedene lett etter avisas nye tegneserietegner.

Gjennom en konkurranse, utlyst i samarbeid med Egmont, Grafill og Strand Comics, har valget nå falt på Jens K. Styve og stripa «Dunce».

- Det føles bra og er veldig motiverende for å jobbe videre med dette prosjektet som jeg har starta på, sier Styve til Dagbladet.

Han vinner 30 000 kroner og vil bli publisert i Dagbladet i fire måneder framover på gjesteserieplass.

STRIPE: «Dunce» av Jens K. Styve. 
STRIPE: «Dunce» av Jens K. Styve.  Vis mer

- Uregjerlig temperament

Slik lyder juryens begrunnelse:

«Dunce» er en særegen serie som med svært gjenkjennelig og appellerende tematikk har knekt de fleste kodene for en vellykka stripeserie. Den handler i hovedsak om en fraskilt far, hans lille gutt og deres liv, men også om vennskap og jobb og alle store og små utfordringer i tilværelsen. Ifølge serieskaperen det en selvbiografisk serie, iblandet en god dose løgn og bedrag. Serien har en herlig og kontant snert i replikkene, og en oversikt, timing og formidlingsevne som gjør at man leser i spenning fra rute til rute, fra stripe til stripe, uten å vite hva som kommer til å skje. Styve har videre på mesterlig vis lyktes med å fylle karakterene sine med et deilig, uregjerlig temperament, som skaper stor komikk.

Når Styve har laget tegneserier som omhandler ham selv, har han alltid vært utstyrt med en spiss hatt - en såkalt dunce cap - som før i tida ble gitt barna som måtte i skammekroken.

Dette har fortsatt i «Dunce».

TIL TOPPS: Jens K. Styve er Dagbladets nye tegneserietegner. Her med juryleder Sigrid Hvidsten. Foto: Thomas Rasmus Skaug
TIL TOPPS: Jens K. Styve er Dagbladets nye tegneserietegner. Her med juryleder Sigrid Hvidsten. Foto: Thomas Rasmus Skaug Vis mer

- Det er en bitterhet i karakteren som er knyttet til den hatten. Han føler seg nok misforstått og urettferdig behandlet, sier Styve.

Da serietegneren i voksen alder møtte en redaktør som sa at han ikke trodde det gikk an å lage en tegneserie som handlet om å gå på jobb og å være småbarnsfar, tok han det som en utfordring.

Resultatet altså «Dunce», som blant annet handler om nettopp dét.

- Mange striper handler jo om unge single menn på bar. Så jeg tok det som en utfordring, og begynte å teste om det gikk. Så ble det striper av det, sier Styve.

Får ut slagg

Styve har tidligere gitt ut serien selv, med et lite opplag. I tillegg har han oversatt dem til engelsk og publisert dem på nett.

- Hva er det du vil fortelle med serien?

- Det er jo en løpende serie hvor jeg har anledning til å få ut slagg og irritasjon når jeg blir provosert og vil kommentere det. Samtidig er det en glede å få bygge et karakterunivers med karaterer som har forskjellige karaktersvakheter. Det ender ofte opp som satire på mennesker jeg møter, sier serietegneren.

Dagbladets kulturredaktør Sigrid Hvidsten, som var juryleder, gleder seg til å sette «Dunce» på trykk i Dagbladet.

- Dette er veldig stas. I år var det 110 bidragsytere til tegneseriekonkurransen, og det var stor bredde og veldig høy kvalitet på bidragene. «Dunce» pekte seg ut i form og innhold, sier Hvidsten.

I tillegg til hovedpremien, som altså gikk til Styve, tok Ida Larmo og Ida Neverdahl henholdsvis andre- og tredjeplassen i konkurransen.

Larmos «Værbitt» vil dermed bli publisert i Dagbladet i to måneder, mens Neverdahls «Puma» blir publisert i én måned.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling