En anti-biografi

Vakkert, virtuost og elegisk, men med et preg av stiløvelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: Ved et kafébord i Oslo møtes to forfattere ukentlig, for å realisere en pakt dem imellom. Slik er utgangspunktet for Hans Petter Blads nye roman, «Det oseaniske». Den ene, den chilenske eksilpoeten Sergio Redondo, har gjennom et omskiftelig liv samlet erfaringer og eventyr til et stort planlagt romanmesterverk bygd på egen biografi. Problemet er at han aldri skriver. Hans venn Lukas Hørslev, derimot, er blottet for erfaringer, men skriver ustanselig: en middelaldrende og middelmådig norsk forfatter pakket inn av velferdsstat og innkjøpsordninger – en mann med dyp kjærlighet til litteraturen, men uten noe å si med den.

Postmoderne

Kafésamtalene skal løse begges problemer. Chileneren forteller, nordmannen lytter – men «med det soleklare premiss (to forfattere imellom), at hvis han ikke selv i løpet av påfølgende uke nedtegnet det han muntlig hadde fortalt, var historien min og jeg kunne fritt bruke den i en av mine egne bøker.» En eksistensiell pakt – men også rammeverket for et etter hvert ganske velkjent postmoderne oppsett: «Det ville bli en roman med biografiske islett, en skildring opphavsmannen frivillig hadde gitt fra seg, et levnetsløp som ikke lenger tilhørte ham, men var mitt, som fortelling om levd liv, til odel og eie.» Romanen han snakker om er den vi selv leser, lagt i munnen på den fiktive forfatteren Hørslev.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer