En antirøykers bekjennelser

Sterke utspill: Er røykere annenrangs mennesker? JEG KAN vel like gjerne avsløre det med én gang: Jeg synes du som røyker er et annenrangs menneske.

Vel er det greit å ha vært ung og dum og viljesvak og tenkt at røykere er kule mennesker. På samme måte som at noen trodde det var kult å drikke til man spydde på hver fest.

Men nå har vi blitt litt mer voksne, har vi ikke?

VI HAR EN VISS peiling på hva som er riktig og galt, viktig og uvesentlig, har vi ikke? Og vet i hvilken kategori vi skal plasserere ting som inneholder nikotin, ødelegger lungene, hjertet, blodårene, hjernen, huden din, forpester luften og er til generell plage?

JEG HAR TENKT en del på dette: Hvorfor insisterer du på å fortsette å røyke? Selv om du ut på trappa når det er tjue minus. Selv om du er 25 år og gjemmer deg for mamma og pappa. Selv om kjæresten din sier at det lukter vondt av deg.

Jeg har kommet fram til at det må dreie seg om intelligens. At røykere rett og slett må være litt uintelligente mennesker.

DERE RØYKERE HAR EN UNIK EVNE til å synes synd på dere selv. Dere roper ut at røykingen er en privatsak, og nå må folk få la dere være i fred. Men da vil jeg bare si:

Hva med at dere lar meg være i fred?

Hold dere hjemme.

Slutt å komme på favorittstedene mine, hvor jeg sitter og hygger meg.

Slutt å holde røyken tre centimeter unna ansiktet mitt, til det begynner å svi i øynene mine, til tårene renner og kontaktlinsene vrir seg.

Slutt å komme inn på lesesalen på Blindern, rett fra røykerommet, når det lukter så jævlig av deg at jeg må bytte plass.

Slutt å spre røyken til klærne mine, til håret mitt, til lungene mine.

Slutt å forvente at jeg skal ta hensyn til deg. Høre alt om hvor få sigaretter du har tatt siden sist, hvor flink du er, og hvorfor du bare ble nødt til å begynne igjen.

Jeg kunne ikke ha vært mindre interessert.

DET ENESTE JEG ER interessert i, er at du skal ta hensyn til meg. Ikke så mye hensyn du synes passer - men så mye hensyn at jeg blir fornøyd.

Men nå får jeg hjelp fra totalt uventet hold: Regjeringen. Lovforslaget om røykfrie utesteder fra 1. januar 2004 vil få meg til å sprette champagnen. Da er det paybacktime .

Det er nesten så jeg vurderer å stemme KrF.

Artikkelforfatteren er journalist i Dagbladet FREDAG.

LIVET OPP I RØYK: Myndighetene har satt i gang en massiv kampanje for å få folk til å slutte å røyke. Artikkelforfatteren jubler, og synes at alle burde stumpe røyken - eller holde seg hjemme.