HÅNDTRYKKET: President Donald Trump og President Vladimir Putin møtte hverandre for første gang i Hamburg i dag. REUTERS/NTB/Scanpix
HÅNDTRYKKET: President Donald Trump og President Vladimir Putin møtte hverandre for første gang i Hamburg i dag. REUTERS/NTB/ScanpixVis mer

En åpen mannjevning

En avtale om våpenhvile sør-vest i Syria, og en åpen agenda der blant annet Russlands innblanding i det amerikanske presidentvalget ble tatt opp, gjør Donald Trumps og Vladimir Putins første møte til noe som ser ut til å være en suksess.

Kommentar

Det var duket for mannjevning mellom verdenspolitikkens to fremste macho-menn. Putins fremste mål var å framstå som en likeverdig partner med USAs president. Trumps fremste mål var å skape et inntrykk av å skinne i nærværet av mannen som i Ukraina og Syria fryktløst har utfordret amerikanske interesser.

Trump har ved flere anledninger gitt uttrykk for sin respekt for Putin. Han har tidligere beskrevet Putin som en «sterk leder», mye sterkere enn Trumps forgjenger som president, Barack Obama.

- Det er en ære å møte deg, sa Trump.

- Det er en glede å møte deg, svarte Putin, før samtalene startet.

FØRSTE MØTE: Trump og Putin satte seg ned for et møte ansikt til ansikt under G20-møtet i Hamburg. Her ble de møtt av et voldsomt pressekorps. Video: CNN Vis mer

Med disse veldig enkle ord var en tonen satt. Trump, typisk for ham, fant ord som var hakket mer pompøse enn Putins.

Putins ord var mer avmålte, men for all del, vennlige.

Etter samtalene, som varte i to timer og 16 minutter, sa den amerikanske utenriksministeren Rex Tillerson at Trump presset Putin på det amerikansk etterretning sier var russisk innblanding i den amerikanske valgkampen i fjor.

Han snakket om å skape rammer for å hindre datainnblanding, ifølge Tillerson. På russisk side ser det ut til at dette beskrives som at de to diskuterte «datasikkerhet», som Putin formulerte det til russisk presse, da han gikk rett fra møtet med Trump, til et møte med den japanske statsministeren Shinzo Abe.

Putin har hele tida kategorisk benektet russisk innblanding i det amerikanske valget. Han gjentok dette i møtet med Trump.

Dermed tok Trump opp et tema som det var helt nødvendig for ham å ta opp. Vi vet så langt ikke hvor langt Trump presset Putin når det gjelder innblanding i den amerikanske valgkampen.

Men det at han tok det opp, gjør at han ser mindre unnvikende ut enn tidligere da han systematisk har forsøkt å bagatellisere innblandingen, trolig fordi han føler at det sår tvil om presidentvalgets legitimitet.

Tillerson sier også at våpenhvileavtalen i Sør-Vest Syria kan være starten på et bredere samarbeid i Syria. I utgangspunktet ville Trump samarbeide med Russland i Syria.

59 missiler: Det amerikanske forsvarsdepartementet har sluppet videoer fra da 59 Tomahawk kryssmissiler ble skutt fra marinefartøy i Middelhavet mot en flybase i Syria. Video: Pentagon / CNN Vis mer

Men etter at den syriske presidenten Bashar al-Assad ble anklaget av blant annet USA for igjen å bruke kjemiske våpen mot sin egen befolkning i vår, så bombet USA den syriske flybasen der de sa de kjemiske våpnene ble fløyet fra. Forholdet mellom USA og Russland i Syria ble iskaldt.

- Jeg håper vi kan arbeide sammen for en politisk løsning, etter at vi har bekjempet IS, sa Tillerson.

- Det var en ekstremt viktig møte. Presidentene var veldig enige om at det er nødvendig å få et bedre forhold på en rekke områder, sa Tillerson.

Han la til at USA og Russland nå vil lete etter områder der de to land er enige, og utvikle politikken herfra.

Den russiske presidenten sa at også Ukraina og terrorbekjempelse ble diskutert, uten at det så langt ikke har kommet fram hva som ble sagt. Gjennombruddet ser ut til å være Syria. Tillerson gjorde det klart at USA fortsatt ikke godtar en framtid med Assad som Syrias leder. Russland har på sin side reddet Assad fra en sannsynlig undergang, da landet kastet seg inn i krigen i 2014.

Det er mange paradokser i forholdet mellom Trump og Putin. Det fremste er Trumps åpenbare fascinasjon for Putin. Gang på gang ga han uttrykk for dette under valgkampen i fjor, selv etter rapporter om at Russland hadde blandet seg inn i valgkampen.

Et annet er at Trumps fremste utenrikspolitiske prioritet er en endring av verdenshandelen i proteksjonistisk retning, for å forsvare sin «America first» politikk. Men dette er et politikk-område der Russland er nesten irrelevant for USA.

For Trump var det viktig å ha et positivt møte, helst med et konkret innhold. Det ser det ut til at han har fått. At han tok opp spørsmålet om russisk innblanding i det amerikansk valget, er et stort pluss.

For Putin var det viktig å være USAs likeverdige partner i et G-20 møte der hans møte med Trump skulle stjele overskriftene i de mediene de to presidentene begge har et anstrengt forhold til.

Det var det siste paradokset i dette møtet som kan sette tonen for et bredere samarbeid mellom atomsupermaktene USA og Russland.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.