KOMMENTARER

«Alle skal hjem»

En app kan ikke erstatte omsorg

I eldreomsorgen prøver politikere å bytte kvantitet med kvalitet. Det går ikke.

TID ER TINGEN: Eldre- og folkeminister Sylvi Listhaug treffer beboere, pårørende og ansatte på Hobøl Bo- og behandlingssenter. Men det som trengs er mer tid, ikke bare en klem. F.h.: Sylvi Listhaug og Ragnhild Walle

Foto: Berit Roald / NTB scanpix
TID ER TINGEN: Eldre- og folkeminister Sylvi Listhaug treffer beboere, pårørende og ansatte på Hobøl Bo- og behandlingssenter. Men det som trengs er mer tid, ikke bare en klem. F.h.: Sylvi Listhaug og Ragnhild Walle Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Kan en app gi meg en god alderdom? Jeg tilhører den første digitale generasjonen. Eller sånn halvveis, må vel innrømmes. Jeg rakk innom både skrivemaskin og fasttelefon før jeg konverterte, så det er ikke medfødt slik jeg ser det er hos barn som håndterer datateknologi som en forlengelse av seg selv. Hvis jeg går i barndommen når jeg blir eldre, er jeg analog igjen.

Men vil en app redde alderdommen deres? Troen på at teknologi skal revolusjonere alderdommen og eldreomsorgen er sterk, særlig hos politikere som styrer budsjettene, også hos mange fagfolk som ikke befinner seg i førstelinja. Teknologi skal kompensere for manglende rekruttering til et område som sluker ressurser. Verre skal det bli.

De siste ukene har Dagbladet gjennom flere omfattende reportasjer gitt innblikk i hvordan det fungerer i praksis med utgangspunktet i Oslo kommune. I en reportasje i Magasinet lørdag følger journalist Rønnaug Jarlsbo sin demenssyke mors hverdag. Den 89-år gamle mora bor fortsatt hjemme, slik den politiske ambisjonen er: Alle skal bo hjemme lengst mulig. Til tross for at mora har barn og barnebarn som stiller opp for henne, besøk av hjemmetjenesten tre ganger om dagen syv dager i uka, er hun mye alene i en sårbar fase i livet. Det er ikke et liv datteren ønsker for henne, men reportasjen avslutter med det retoriske spørsmålet:

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer