Debatt: Taximarkedet

En app løser ikke problemet

Bytaxi er enig i at drosjemarkedet skal fungere for passasjerene.

LØSES IKKE AV APP: Poenget som Blyverket ikke forstår er at en app ikke løser problemet i gatemarkedet, som i Oslo er på omtrent fire millioner turer i året med en omsetning på over en milliard kroner, skriver artikkelforfatteren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LØSES IKKE AV APP: Poenget som Blyverket ikke forstår er at en app ikke løser problemet i gatemarkedet, som i Oslo er på omtrent fire millioner turer i året med en omsetning på over en milliard kroner, skriver artikkelforfatteren. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Meninger

Inger Lise Blyverket, direktør i Forbrukerrådet, skriver i Dagbladet 2. juli at undertegnede ikke har fokus på sikre og gode kundeopplevelser.

Dette er ikke korrekt.

Bytaxi har sammen med Oslo Taxi, Christiania Taxi og Norges Taxiforbund, avdeling Oslo, laget felles høringssvar der vi relativt grundig forklarer våre standpunkter til regelendringene som flertallet på Stortinget vedtok 4. juni.

De vedtatte endringene vil utløse en rekke uheldige konsekvenser. Dette underbygges både av forskningsrapporter og erfaringer med deregulering av drosjenæring i andre europeiske land. Vi mener derfor at det er nødvendig å videreføre den reguleringen av drosjemarkedet som i dag fungerer godt.

Blyverket forventer at regjeringen bytter ut taksametre med mobile applikasjoner og at dette skal løse utfordringene i gatemarkedet. Poenget som Blyverket ikke forstår er at en app ikke løser problemet i gatemarkedet, som i Oslo er på omtrent fire millioner turer i året med en omsetning på over en milliard kroner. Det er derfor viktig å erkjenne at utfordringene i gateturmarkedet ikke kan løses ved ulike former for mobile applikasjoner.

Transportøkonomisk institutt uttaler at «enten må gate- og holdeplassmarkedet forbys, noe som ikke er mulig, eller reguleres». Frislipp uten sentraltilknytning er det verste scenarioet for passasjerene. Dagens løsning er det nest verste scenarioet.

Blyverket fortsetter dessverre å villede leserne med svært mangelfull forståelse av drosjenæringen og fremmer fordommer og løsrevne påstander om næringen uten hold i virkeligheten. Dette er dårlig folkeopplysning.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.