DEBATT

Big Five:

En artikkelserie om De fem store

De neste ukene vil du møte personlighetstesten Big 5 i Dagbladets valgbod. Men hva er egentlig de fem store personlighetsfaktorene?

VALGBOD: I de to ukene før valget vil personlighetstesten Big 5 bli brukt i Dagbladets valgbod. Her er valgforsker Frank Aarebrot i valgboden i 2013. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet
VALGBOD: I de to ukene før valget vil personlighetstesten Big 5 bli brukt i Dagbladets valgbod. Her er valgforsker Frank Aarebrot i valgboden i 2013. Foto: Ralf Lofstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Dagbladets valgbod de neste to ukene vil personlighetstesten Big 5 bli brukt som utgangspunkt for intervjuer av flere profilerte politiker. Med fem artikler framover kommer jeg til å presentere en og en av de fem store personlighetsfaktorene, som ligger til grunn for testen.

De fem store slo for alvor gjennom i 1991. I våre dager er Big 5 regnet som standard personlighetsmodell innen personlighetspsykologi, og blir brukt som standardmodell i utvikling av personlighetstester. Under min veiledning har Harald Eia og Nils Brenna nylig hatt suksess med en podcast og radioserie hvor de intervjuer kjente mennesker med utgangspunkt i sin Big 5-profil, etter at testen ble brukt på samme måte og med samme veileder i Else Kåss Furuseths TV-serie «Det er lov å være bli’ med Else.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer