ENORME VERDIER: Letevirksomheten på norsk sokkel har tilført staten enorme verdier, skriver artikkelforfatteren. Her fra Edvard Grieg-plattformen vest for Stavanger, der oljeproduksjonen Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix
ENORME VERDIER: Letevirksomheten på norsk sokkel har tilført staten enorme verdier, skriver artikkelforfatteren. Her fra Edvard Grieg-plattformen vest for Stavanger, der oljeproduksjonen Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB ScanpixVis mer

En attraktiv sokkel har gitt store gevinster

I årene 2000 til 2014 ble det boret 583 letebrønner. Det er anslått at dette vil tilføre fellesskapet 2000 milliarder kroner.

Meninger

Opphørsrefusjon og letefusjonsordningen ble innført for å stimulere nye aktører til å investere på norsk sokkel, og dermed legge grunnlaget for et større mangfold blant selskapene.

Ordningen har fungert etter hensikten: Fra 2005 gikk det fra å være 31 selskaper på norsk sokkel, til 55 selskaper i 2014. Etter fire år var antall letebrønner mer enn firedoblet. Som Oljedirektoratets ressursrapport viser, har letevirksomheten på norsk sokkel tilført staten enorme verdier.

I årene 2000 til 2014 ble det boret 583 letebrønner. Det er anslått at dette vil tilføre fellesskapet 2000 milliarder kroner.

Eksempelet om Yme som Dagbladet refererer til, er alvorlig, men heldigvis ikke illustrerende for ordningene. Yme-saken har ifølge Dagbladet gitt operatøren Talisman 3,4 milliarder i opphørsrefusjon i 2015. Til sammenlikning var det per 2014 samlet sett utbetalt 1,3 milliarder i slike refusjoner. En samlet opphørsrefusjon på 4,7 milliarder er selvsagt store penger, men satt opp mot gevinsten fra de 538 letebrønnene, som Oljedirektoratet estimerer vil gi en inntekt på 2000 milliarder, blekner disse refusjonene. Leterefusjonene på 78 milliarder kommer i tillegg.

Men dette er ikke i sin helhet et tap for staten, det er i stor grad et forskudd på skattefradrag som vil komme seinere som et resultat av skatteinntekter fra framtidig produksjon.

Dagbladet mener at det er et sannsynlig scenario at staten tar store deler av risikoen for investeringer, som aldri vil gi gevinst.

Historien viser at staten har tjent enorme summer på å «ta risikoen» på denne måten. Det kommer den også til å gjøre i framtiden.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.