Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En av de fire store

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Så er brorskapet splittet, mellom de fire store i moderne country & western-musikk. Tre gjenlevende kamerater og brødre i striden står tilbake med savnet. Etter at Waylon Jennings måtte gi tapt for sykdommen i forrige uke, 64 år gammel, er Johnny Cash, som snart fyller 70, Willie Nelson og Kris Kristofferson alene om å representere Highwaymen - den mest vitale kvartetten som noen gang er sprunget ut av country & western.

  • Waylon Jennings fikk musikken i arv fra sin gitarspillende far. Han vant en talentkonkurranse allerede som 12-åring, og i 1958 flyttet familien til Lubbock i Texas, hjembyen til Buddy Holly. Jennings møtte Holly mens han arbeidet som dj på radiostasjonen Radio Kill, og begynte å spille bass i Hollys band samtidig som han spilte inn sin første plate, «Jole Blon», med King Curtis på saks og Holly på rytmegitar.
  • Jennings begynte som bassist i Hollys band, og var nær ved å dø som 22-åring, da et fireseters fly med Holly om bord styrtet mens bandet var på turné. Jennings ga plassen sin til J.P. Richardson alias The Big Bopper, og ble igjen på bakken. Jennings dro så til Phoenix, der han startet bandet The Waylors og gjorde nattklubbjobber seks dager i uka hele første halvdel av 60-tallet. Chet Atkins oppdaget ham og produserte plater med ham i Nashville. Men det ble for glatt. Waylon forlangte The Waylors i studio. Resultatet var blant annet LP-en «Honky Tonk Heroes», der han utelukkende synger låter av barkrakkfilosofen Billy Joe Shaver - et mesterverk.
  • Deretter fulgte outlaw-perioden, opprøret mot Nashville-adelen sammen med kona Jessi Colter, Willie Nelson og Tompball Glaser. Bevegelsen fikk sin forlengelse med Highwaymen, der Jennings fylte rollen som den mest høystemte sangeren, med sin dype, mektige, soul-inspirerte stemme. Den ble backet opp med et særpreget og virtuost gitarkomp, av Jennings selv døpt «elektrisk rytme»: mye og røff gitar, der groovet løses opp av en plukkende, uryddig solostil, med twangy toner frambrakt ved tøying av strengene på Jennings{rsquo} 1963 Telecaster gitar.
  • Mange merkelige historier slår ekko over Waylon Jennings{rsquo} grav, ikke minst fra tida midt på 1960-tallet da han campet sammen med Johnny Cash. En ruvende personlighet, alltid kompromissløs, musikalsk suveren til det siste. Som han selv sa det i en av sine mest kjente låter: «I've always been crazy, but it kept me from going insane.»

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!