Terje Nilsen (1951-2019)

En av de største låtskriverne fra Nord-Norge noensinne

Nå blir det ingen flere «nye låta» fra Terje Nilsen.

TERJE NILSEN: Den nordnorske visesangeren Terje Nilsen døde onsdag morgen. Han ble 67 år gammel. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
TERJE NILSEN: Den nordnorske visesangeren Terje Nilsen døde onsdag morgen. Han ble 67 år gammel. Foto: Anita Arntzen / DagbladetVis mer
Kommentar

For Terje Nilsen hadde livet omsider «landa med smørsida opp», som han selv synger på «Nåla i veggen» fra 2016.

Etter mange år i runddans med alkoholen ble et opphold på rehab vendepunktet for viselegenden fra Bodø. Edru og motivert gjorde han comeback med «Nye låta» for tre år siden, etter mange års radiostillhet.

Han solgte ut Stormen Konserthus i Bodø to ganger. Høstet gode ord fra musikkanmeldere. Spilte med KORK i Oslo Konserthus. Og varmet seg på kjærligheten fra et publikum som åpenbart hadde ventet på ham.

OPPTUR: Terje Nilsen på toppen av Keiservarden i Bodø i fjor sommer. Få dager seinere spilte han konsert samme sted. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet
OPPTUR: Terje Nilsen på toppen av Keiservarden i Bodø i fjor sommer. Få dager seinere spilte han konsert samme sted. Foto: Anita Arntzen / Dagbladet Vis mer

I løpet av sine 67 år rakk Terje å berøre mange av oss med sin musikk, kanskje spesielt oss med bratte fjell og midnattssol i blodårene. Enten låtene hans ble framført ved store anledninger som bryllup, barnedåp og begravelse, eller man hadde ei ettertenksom stund for seg selv med den mørke, rufsete stemmen hans på øret.

45 år gamle «Mjelle», en musikalsk hyllest til ei naturperle i nærheten av Bodø, er fortsatt Terjes største hit. Men Terje brydde seg ikke noe særlig om hits, og jaget ikke berømmelsen. Han ville ikke følge den samme kommersielle stien som Bodøs andre store musikalske sønn, jevngamle Halvdan Sivertsen.

For mens Halvdan gir ut plater med jevne mellomrom og spiller over hele landet, var Terje mer «gnien» med utgivelsene. Og mer stasjonær - omfattende turnering var ikke noe for ham. Heller ikke reising med fly. Da han spilte i Oslo i august i fjor, ankom han hovedstaden med tog.

Om Terje tok seg tid med låtskrivinga, var det vel verdt å vente på. I tekstene sine rettet Terje gjerne forstørrelsesglasset mot de nære historiene, men maktet samtidig å løfte dem til noe allment, som sa noe om livet og om spørsmål vi alle går og kverner på. Som på nydelige «Han Prins» (2016), der Terje tar oss med i barndommens gater, og samtidig åpner døra til vår egen barndom - og livets forgjengelighet.

LANG KARRIERE: Terje Nilsen platedebuterte i 1977. Her på scenen i Bodø i 2001. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / Dagbladet
LANG KARRIERE: Terje Nilsen platedebuterte i 1977. Her på scenen i Bodø i 2001. Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / Dagbladet Vis mer

Terje var også dyktig til å gjøre andres låter til sine egne, og oversatte tekster som «Let’s Do It, Let’s Fall In Love» til nordnorsk, med stor humor og hell. Spesielt minneverdig er hans versjon av Chet Atkins’ «I Still Can’t Say Goodbye», som i Terjes versjon ble «Far Sin Hatt». Da han dro denne i Oslo Konserthus i fjor, var det ikke kjangs å holde tårene tilbake.

Terje var ikke redd for å dra inn mørke og melankoli i musikken sin. Men han var også utrolig morsom og kjapp i replikken, noe som manifesterte seg både i låter og i levende live.

I fjor sommer gjorde jeg og fotograf Anita Arntzen et intervju med Terje. Det var en nydelig dag i Bodø, og Terje var i storslag. Vi fikk komme hjem til ham i Torggata, og vi kjørte opp på fjellplatået Keiservarden, der han skulle spille konsert noen dager seinere. Dårlige tenner, joggebukse og bøttehatt til tross, storsjarmøren Terje fikk meg og Anita til å fnise oss gjennom dagen.

KEISERVARDEN: I det siste store Terje Nilsen-intervjuet ble det også tid for en liveopptreden på vakre Keiservarden i Bodø. Vis mer

Terje fortalte da at han så smått hadde begynt å skrive musikk til et potensielt nytt album. Nå blir det ikke noen flere «nye låta» fra mannen som gjerne omtales som «Nord-Norges Leonard Cohen». Onsdag morgen satte Terjes hjerte punktum.

Våren er kommet, også til Bodø. Jeg tipper at mange vil ta seg en tur ut til Mjelle de nærmeste dagene, med Terje Nilsen på øret. For ettertenksomhet, for å «drøm sæ bort aleina». Og for å minnes en av de største låtskriverne fra Nord-Norge noensinne.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.