EPISK FLOPP: Nyinnspillingen av «Ben Hur» leverer svake åpningstall på amerikanske kinoer. Foto: MGM / SF Norge
EPISK FLOPP: Nyinnspillingen av «Ben Hur» leverer svake åpningstall på amerikanske kinoer. Foto: MGM / SF NorgeVis mer

En av de verste åpningshelgene av en storfilm gjennom tidene

Nye «Ben-Hur» kan gå flere hundre millioner i underskudd.

(Dagbladet): De to tidligere filmversjonene av romanen «Ben-Hur», fra 1925 og 1959, anses som klassikere. 1959-utgaven ble en enorm kassasuksess som også rasket med seg hele elleve Oscar-statuetter, blant annet for beste film, beste regi (William Wyler) og beste mannlige hovedrolle (Charlton Heston).

Årets nyversjon av den episke historien lagt til Romertiden kan foreløpig ikke akkurat kalle seg en kassasuksess. Storfilmen med et beregnet budsjett på 100 millioner dollar, mer enn 800 millioner norske kroner, ligger faktisk an til å gå med dundrende underskudd.

I den amerikanske åpningshelga nylig trakk filmen skuffende 95 millioner i billettinntekter, og levnes lite håp om noe kommende oppsving fra filmkritikere og bransjeblader.

Den dårlige førstehelga rangeres av nettstedet Box Office Mojo som den 63. verste åpningshelga noensinne, blant filmer som har blitt satt opp på mer enn 3000 kinoer de første dagene.

Regissør Timur Bekmambetov står forøvrig som produsent på en film som led en enda verre skjebne i vår: Actionfilmen «Hardcore» figurerer på en femteplass på lista over storfilmenes verste åpningshelger, med kun 5,1 millioner innspilte dollar i april i år.

Lunken kritikk

I en oppsummering av mulige årsaker til den svake «Ben-Hur»-åpninga peker Variety på at Morgan Freeman i en birolle er filmens største navn, og at en større stjerne enn britiske Jack Huston i hovedrollen hadde vært fordelaktig.

Bransjemagasinet konkluderer også med at anmeldelsene i beste fall har vært lunkne:

Hollywood Reporters anmeldelse innledes blant annet med spørsmålet «hva har de egentlig tenkt på?». Kritiker Todd McCarthy hevder videre at filmens klimaktiske scene, et kappløp med hestekjerrer som er udødeliggjort i 1959-versjonen, er så ødelagt av digitale effekter at det ender som filmens verste scene.

STØRSTE STJERNE: 79 år gamle Morgan Freeman spiller en birolle i «Ben-Hur». Foto: MGM / SF Norge
STØRSTE STJERNE: 79 år gamle Morgan Freeman spiller en birolle i «Ben-Hur». Foto: MGM / SF Norge Vis mer

Ingen konsekvenser i Norge

Planlagt norsk premieredato for «Ben-Hur» er om bare ei drøy uke, fredag 2. september.

– Her er norsk premiere lagt såpass tett opp til den amerikanske at vi uansett ikke gjør endringer på planene for norsk premiere, sier avdelingsleder Åge Hoffart i rettighetshaver SF Norge til Dagbladet.

Han har fått med seg tallene fra USA-åpningen:

– Det er jo snakk om ganske store billettinntekter, men forhåpningene var nok enda større. Dermed har vi ikke noen forventninger om at dette er en film som skal trekke hundretusenvis av nordmenn, men vi tror en god del vil se den og bremser ikke noe på premiereomfanget, sier Hoffart.

SF Norge gleder seg mer over en annen film, som gjør det bedre hos publikum over tid enn mange forventet. Tegneserieadaptasjonen «Suicide Squad» ble ikke nådig mottatt av amerikanske kritikere, men ligger fremdeles på kinotoppen i USA for tredje helg på rad.

Det samme gjelder i her hjemme: Etter tre uker på topp er «Suicide Squad» inne på topp ti over årets mest sette kinofilmer totalt.

OPPDATERING: Denne artikkelen oppga først at «Ben-Hur» fra 1959 vant fem Oscar-statuetter. Dette er feil, det riktige antallet er naturligvis elleve Oscars, noe som også utgjør rekord i antall Oscars tildelt samme film. Rekorden har senere blitt tangert av både «Titanic» fra 1997 og «Ringenes herre: Atter en konge» fra 2003.