DØD:  Dagbladets tidligere sjefredaktør Arve Solstad gikk bort fredag 3. juni. Her er han under lanseringen av «Verket Norsk presses historie» utgitt på Universitetsforlaget. Foto: Berit Roald / Scanpix
DØD: Dagbladets tidligere sjefredaktør Arve Solstad gikk bort fredag 3. juni. Her er han under lanseringen av «Verket Norsk presses historie» utgitt på Universitetsforlaget. Foto: Berit Roald / ScanpixVis mer

- En av de viktigste redaktørene i sin tid

Medie-Norge minnes avdøde Arve Solstad.

(Dagbladet): Arve Solstad, Dagbladets tidligere redaktør, døde i dag i sitt hjem i Oslo. Han ble 80 år gammel.

Solstad fikk fast ansettelse i Dagbladet i 1964, og var avisas redaktør fra 1973 til 1989. Han fungerte som politisk redaktør til 1995.

- Arve Solstad var en av etterkrigstidas store, norske presseredaktører, sier Dagbladets sjefredaktør, John Arne Markussen, og mener Solstad omformet Dagbladet fra å være et partiorgan for Venstre, til å bli ei avis som ble ledende på kritisk og analytisk journalistikk

- Det viktigste Arve etterlater seg er fornyelsen av den politiske journalistikken, sier Markussen.

- Arve var inspirert av den svenske pressetradisjonen da han startet arbeidet med å frigjøre journalistikken fra politikken. 70-tallet var Solstad-journalistikkens store tid. Men han var også en mann som var opptatt av at ei avis skal underholde. Han moderniserte Dagbladet.

Markussen har hatt nær kontakt med Solstad til det siste, og forteller at han fortsatt blir snakket om som en høvding og en stor inspirator.

- Selv om han var en godt voksen mann, så kommer dette dødsfallet brått på, sier han.

- Fornyet journalistikken - Arve var en av de viktigste redaktørene i sin tid. Han var en stor fornyer av den politiske journalistikken, sier Harald Stanghelle, redaktør i Aftenposten.

 SOLSTAD 1970:  Arve Solstad i 1970: 
Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / Scanpix
SOLSTAD 1970: Arve Solstad i 1970: Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / Scanpix Vis mer

- Jeg vil huske han som et festlig, buldrende, spennende og sammensatt menneske. Vi var venner i mange år, sier Stanghelle.

Han legger til at Solstad var en av dem som forandret norsk journalistikk.

- Han satte et preg på journalistikken, som vi i stor grad også jobber etter i dag, sier Stanghelle og fortsetter:

- Han vitaliserte den politiske analysen og i hans tid tok den politiske journalistikken et kvantesprang. Han var en av de store personlighetene i den offentlige samtalen.

- En bauta Dagbladet-kommentator John Olav Egeland omtaler Solstad som «et av de fineste og mest sammensatte menneskene han har møtt».

- Han var lærd og buldrende, rasjonell og var for følelser, tydelig sjef og en raus og god venn. Framfor alt var Arve Solstad den ruvende og nyskapende pressemannen som ledet Dagbladet til avisas historiske høydepunkt når det gjaldt opplag og innflytelse. Han hadde både en intellektuell og en instinktiv forståelse for hva en tenkende løssalgsavis skal være: Slagkraftig i massemarkedet, men også med bred plass til kultur og politisk analyse. Han elsket å avkle makten, særlig når den opptrådte pompøst, sier Egeland og fortsetter:

- Mange vil si han var en bauta, og de vil ha rett. Arve Solstad selv ville ha blåst foraktelig av slikt tøv. Det virkelige savnet ligger et annet sted: Arve Solstad var et menneske som skapte glede rundt seg, og som det var interessant og stimulerende å være sammen med.

- Revitaliserte Dagbladet Tidligere Dagblad-redaktør, Erling Ramnefjell, mottar beskjeden med tristhet. Han mener at Solstad vil stå igjen som en avisleder av ypperste format.    

- Han er kanskje den fremste redaktøren i Dagbladets moderne historie. Han revitaliserte Dagbladet, spesielt den politiske journalistikken, på et veldig viktig tidspunkt. Han var en stor personlighet, en dynamisk redaktør og en inspirerende leder, som jeg hadde gleden av å jobbe nær i mange år, 

- Representerte en forandring Gudleiv Forr, tidligere Dagblad-journalist, minnes Solstad som en av norsk presses fremste avismakere i sin generasjon.

- Han representerte en forandring ved at han var den som tok Dagbladet ut av Venstre, ut av den politiske tilhørigheten, og sto for en liberal pressepolitisk linje. 

 GUDLEIV FORR:  Arve Solstad sammen med Gudleiv Forr under feiringen av Johan Bruns 90-årsdag. Foto:Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet
GUDLEIV FORR: Arve Solstad sammen med Gudleiv Forr under feiringen av Johan Bruns 90-årsdag. Foto:Torbjørn Katborg Grønning / Dagbladet Vis mer

Forr forteller at han også var med og ledet flere omlegginger i avisa, fra bredformat til tabloidformat, og fra bly via offset til elektronisk avis. 

- Og Dagbladets opplag var i hans tid den største i avisas historie. Dessuten var han en gudbenådet skribent selv, og en meget inspirerende leder.

Nåværende kringkastingssjef, Thor Gjermund Eriksen, har også ei fortid som Dagbladet sjefredaktør. Da han begynte i Dagbladet, var Solstad gått av som redaktør, men han hadde et kontor på loftet i avishuset, og Eriksen var innom med jevne mellomrom.

- Du trengte aldri lure på hva Arve Solstad mente når han sa noe. Han hadde  klare meninger, og høyt volum, sier Eriksen og fortsetter:

-Han hørte til i Akersgata, han var engasjert hele veien. Solstad var ingen snobb, og mente avisa måtte favne bredt. Dagbladet skulle skrive om tøv og fjas, og om alt det som er viktig i verden.
- Han pleide å si: "Vi skal skrive tøv, men det må være intelligent tøv", sier Inger Bentzrud,avdelingsleder og kommentator i Dagbladet. 

- Arve Solstad var prototypen på hva en sjefredaktør skal og bør være. Han har betydd utrolig mye for Dagbladet, men også for Presse-Norge, sier hun og forteller at Solstad var hennes første redaktør.

En mann som tillot den politiske journalistikken å bli skarpere og ikke så offisiøs.

-Jeg vil si han var drømmeredaktøren. Interessert i hver enkelt medarbeider, kunnskapsrik på alle felt, interessert i alt som ble skrevet, og deltakende i alle avdelinger.  Dessuten dyrket han det velskrevne og de skarpe pennene.
Evighetens redaksjonslokaler Dagbladets mangeårige medarbeider Fredrik Wandrup, jobbet med Solstad i flere år. Han omtaler Solstad som sin «evige sjefredaktør».

- På mange måter var han Norges siste, store, klassiske redaktørtype. Han er en av de sterkeste personligheter jeg har møtt, en blanding av Darwin P. Erlandsen og Winston Churchill. Foruten sin politiske ekspertise, var han dypt opptatt av kultur, sier Wandrup og fortsetter:

-  Jeg jobbet sammen med ham ikke bare i Dagbladet, men også med stor munterhet i litterære selskaper, til fremme for Herman Wildenvey og Conrad Nicolai Schwach. Jeg følte meg noen ganger som hans «kulturråd». Han var en vidt belest mann med mye humor. I dag hører jeg latteren hans runge gjennom evighetens redaksjonslokaler.
Tegneren Finn Graff ble hentet til Dagbladet av Arve Solstad i 1988.

- Han var en sjenerøs og morsom kar. Og så var han usedvanlig glad i tegninger. Det var en ære for meg å bli bedt om å tegne i Dagbladet, sier Graff.

Sissel Benneche Osvold som var journalist i Dagbladet fra 1973 til 2007, ble ansatt av Arve Solstad. Hun forteller at hun er ham evig takknemlig for alle mulighetene han ga henne.  

- Han var suveren. Det kunne være en fest å jobbe med Arve, fordi han evnet å motivere folk, og gjorde nesten alle felt spennende, sier hun.

- Vi snakket mye om hva som sitter i veggene i Dagbladet, og jeg mener det var Arve Solstad som satt i veggene der. Han var selve urredaktøren. Han ble kalt storoksen, det var han som var sjefredaktør, samtidig vil han bli husket for den litt mer brautende stilen, sier hun.    

Det er mye godt å si om Arve, men han sluttet å skrive selv da han var 50 år. Og at han ikke skrev sine memoarer, er noe jeg ikke kan tilgi ham. Han hadde hatt så mye å fortelle, men den boka kommer aldri.