SUKSESSEN: Det er stor interesse for hvem som blir NRKs neste dramasjef. Det er denne personen som vil avgjøre hvilke dramaserier vi får se på på NRK-skjermen de neste årene. Den største, nyere suksessen til Hans Rossiné, den forrige dramasjefen, var «Halvbroren». Foto: NRK
SUKSESSEN: Det er stor interesse for hvem som blir NRKs neste dramasjef. Det er denne personen som vil avgjøre hvilke dramaserier vi får se på på NRK-skjermen de neste årene. Den største, nyere suksessen til Hans Rossiné, den forrige dramasjefen, var «Halvbroren». Foto: NRKVis mer

En av disse kan bli NRKs nye dramasjef

Stillingen som dramasjef i NRK utlyses om kort tid.

Hvem skal bestemme hvilke dramaserier vi får se på NRK i åra som kommer?

Navnespekulasjonene er i gang. Etter det Dagbladet erfarer, er det fire sentrale navn som allerede nevnes ofte, også internt i NRK. Statskanalens kulturredaktør, Hege Duckert, vil ikke være med på spekulasjonene, men bekrefter at bare finjustering av utlysningsteksten gjenstår.

NEVNES OFTE: Ivar Køhn fra Norsk Filminstitutt er et hett navn som mange i bransjen nevner uoppfordret. Foto: Sveinung Uddu Ystad
NEVNES OFTE: Ivar Køhn fra Norsk Filminstitutt er et hett navn som mange i bransjen nevner uoppfordret. Foto: Sveinung Uddu Ystad Vis mer

Teksten, som utvilsomt vil bli lest med argusøyne, signaliserer hva slags dramasjef NRK ønsker seg, etter at Hans Rossiné kastet inn håndkleet.

Hete kandidater Rekrutteringsprosessen er ikke formelt påbegynt, men disse fire skal være hete navn, ifølge kilder.

Olav Øen, produsent. Tidligere gründer og administrerende direktør i produksjonsselskapet Monster. Mannen som til slutt fikk Lars Saabye Christensen til å lage TV-serie av «Halvbroren». Kjent som en lyttende person det er lett å forholde seg til.

PRODUSENTEN: Olav Øen er mannen som sammen med regissør Per Olav Sørensen har fått æren for «Halvbroren». Foto: Scanpix
PRODUSENTEN: Olav Øen er mannen som sammen med regissør Per Olav Sørensen har fått æren for «Halvbroren». Foto: Scanpix Vis mer

Ivar Køhn trekkes fram som en favoritt av flere både i film- og TV-bransjen — og i NRK. Avdelingsdirektør i Norsk filminstitutt. Han har vært konsulent i Filmfondet, har bred fagkompetanse og er kjent for å være en samarbeidsmann.

Petter Wallace, eksternsjef i NRK fra 2009, med ansvar for suksesser som «Lilyhammer» og «Mesternes Mester». Var prosjektsjef for TV-drama under Rossiné med «Berlinerpoplene» og «Himmelblå» på skrytelista. Har bred erfaring som film- og TV-produsent og underholdningsregissør. Har god standing i eksterne miljøer.

Impoerende CV: TV-produsenten Petter Wallace er sjef for ekserne produksjoner i NRK. Foto: Øistein Norum Monsen
Impoerende CV: TV-produsenten Petter Wallace er sjef for ekserne produksjoner i NRK. Foto: Øistein Norum Monsen Vis mer

Vibeke Fürst Haugen, en sterk intern kandidat. Tidligere sjef for suksessrike NRK Super. Kjent for å gjøre medarbeidere gode og levere resultater.

Navn som nevnes Andre navn som hyppig dukker opp når Dagbladet snakker med sentrale personer i film- og TV-bransjen er filmprodusent Nikolaj Frobenius og generalsekretær i Produsentforeningen, Leif Holst Jensen.

Enkelte trekker også fram den unge regissøren Thomas Seeberg Torjussen — mannen som ga NRK-seerne «Koselig med peis».

Kildene Dagbladet har snakket med, er mest opptatt av at den neste dramasjefen må være en person som er god til å samarbeide med mange ulike, eksterne miljøer — og i hvert fall ingen småkonge.
- Må skape tillit - Den nye dramasjefen må legge vekt på å gjenopprette tilliten mellom det interne og eksterne dramamiljøet. Da tror jeg det er en fordel om man finner en person som sitter utenfor, i det eksterne produksjonsmiljøet, sier direktør for Norsk filminstitutt, Nina Refseth. Hun er bekymret for resultatet av all kritikken mot NRK Drama.

 INTERN STJERNE:  Vibeke Fürst Haugen er tidligere populær sjef for NRK Super. Foto: NRK
INTERN STJERNE: Vibeke Fürst Haugen er tidligere populær sjef for NRK Super. Foto: NRK Vis mer

-Det har oppstått en negativ mistillitssituasjon, det kan NRK vanskelig leve med.

Refseth mener NRK Drama trenger en samlende, men også selvbevisst sjef.

ANSETTER:  Hans Rossiné trakk seg fra jobben som dramasjef. Den nye sjefen for NRK Drama får kulturredaktør Hege Duckert som sin sjef.Foto: Scanpix
ANSETTER: Hans Rossiné trakk seg fra jobben som dramasjef. Den nye sjefen for NRK Drama får kulturredaktør Hege Duckert som sin sjef.Foto: Scanpix Vis mer

- Jeg tror NRK Drama trenger en sjef med en visjon, men ikke nødvendigvis med et eget prosjekt.

- Skufet over NRK Regissør Ulrik Imtiaz Rolfsen gikk knallhardt ut mot den forrige dramasjefen som han mente satt altfor lenge. Han er skuffet over at NRK ikke har endret dramasjefstillingen til åremål.
 
- Jeg tror mangelen på åremålsstilling gjør at NRK ikke kommer til å tiltrekke seg de dyktigste kunstnerne.
-Det er viktig at det blir en sjef som har bakgrunn fra produksjonsmiljøet, sier filmkonsulent Nikolaj Frobenius. Han nevner generalsekretær Leif Holst Jensen i Produsentforeningen og Ivar Køhn som sterke navn.

-Men det hadde vært veldig spennende om det kom en utlending! En med erfaring fra dansk eller svensk TV, som kunne ha vendt skuta om og startet med blanke ark — særlig med tanke på utvikling av originale konsepter, og å tørre å satse på forfatterne.
- Du selv, da?
-Er du gæern? Jeg skriver, jeg. Og jeg har mer enn nok med det.

30.11.2012 OSLO. Drama i NRK: Hans Rossine (Rossiné).

Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet
30.11.2012 OSLO. Drama i NRK: Hans Rossine (Rossiné). Foto: Anders Grønneberg/ Dagbladet Vis mer