TRAILER: Joachim Triers nye film «Thelma» har premiere på norske kinoer 15. september. Video: Motlys / SF Studios Vis mer

En av disse tre blir Norges Oscar-kandidat

Avgjørelsen faller neste uke.

(Dagbladet): Årets norske Oscar-kortliste er klar: «Fluefangeren», «Hoggeren» og «Thelma» er de tre av totalt 28 langfilmer som konkurrerer om å bli Norges representant i Oscar-kategorien Beste ikke-engelskspråklige film. Hvilken film som trekker det lengste strået blir klart neste uke.

Joachim Trier står bak «Thelma», «Fluefangeren» er regissert av Izer Aliu og «Hoggeren» av Jorunn Myklebust Syversen.

Triers film beskrives som en romantisk overnaturlig thriller om en ung kvinne som i møte med kjærligheten oppdager at hun har skremmende uforklarlige krefter.

Med spillefilmdebuten «Reprise» var Trier Norges Oscar-kandidat i 2006. Siden har han laget «Oslo, 31. august» og «Louder Than Bombs» før årets film.

«Thelma» åpnet filmfestivalen i Haugesund og mottok kritikerprisen der. Den er i tillegg invitert til filmfestivalene i Toronto og New York.

Dagbladets anmelder ga «Thelma» terningkast seks og poengterer at «den benytter seg av skrekkfilmens grep for å fortelle en sterk historie om undertrykkede følelser, forbudt lidenskap og personlig frigjøring». Norsk premiere er 15. september.

Amandaprisvinner

«Fluefangeren» er et politisk drama som fanger vekst og fall av et diktatur i et klasserom. Dagladets anmelder skriver at filmen «går sine egne veier, og blir en politisk fabel og et psykologisk studium».

«Fluefangeren» ble vist på filmfestivalen i Toronto i 2016, fikk Amandaprisen for beste regi og er den norske kandidaten til Nordisk råds filmpris i 2017. Norsk premiere var 21. april.

I «Hoggeren» vender Anders tilbake til hjembygda Rukkedalen, flytter inn i småbruket til sine avdøde foreldre og fordriver dagene med å hogge trær i skogen. Så møter han sine slektninger, som mener han lar arven etter familien gå til spille.

«Myklebust Syversen har et klart blikk og en herlig sans for humor, som kan bikke over i det surrealistiske», mener Dagbladets anmelder.

Avgjøres 6. september

«Hoggeren» mottok to Amanda-nominasjoner – for beste mannlige skuespiller og beste mannlige birolle. Filmen hadde norsk premiere 7. april.

Den norske Oscar-komiteen består av åtte representanter fra den norske filmbransjen og Norsk filminstitutt avgjør hvilken film som innstilles til Oscar-akademiet.

Komiteen kommer først frem til en kortliste på tre filmer. Deretter får produsentene for disse tre filmene presentere sine planer for en eventuell Oscar-kampanje for komiteen.

Det avgjøres så hvilken av de tre filmene som skal representere Norge. Den norske Oscar-kandidaten offentliggjøres tirsdag 5. september.