En av disse vinner Idol

Her ser du 12 lykke-lige Idol-deltakere. Men i morgen må én av dem fortvilet forlate showet og miste sitt livs mulighet til å bli artist.

Her ser du også landets mest talentfulle ungdommer, i hvert fall ifølge Idol-juryen og de mange tusen som har stemt dem fram. Og de to heldigste på bildet er David Bakke og Erik Flaa - som begge ble vraket, men reddet av dommerne.

-  Det er utrolig deilig å være inne i varmen igjen. Jeg ble så skuffet da det gikk opp for meg at jeg ikke gikk videre. Det var liksom opplest og vedtatt at jeg skulle videre til finalen, sier David Bakke.

Han mener at det var favorittstempelet som ødela for ham.-  Jeg var både jury- og publikumsfavoritt. Jeg følte et voldsomt forventningspress, men leverte ikke varene den kvelden, sier David.

-  Det var ikke jeg som satte meg i den posisjonen, det var mediene og juryen som kjørte meg fram, sier David. Han hadde forsonet seg med utfallet: Han skulle ikke til finalen. Derfor ble det to ukers ferietur til Mexico. Fredag ettermiddag landet han på Gardermoen, og da begynte mobiltelefonen å pipe. Seinere på kvelden fikk han beskjed om at dommerne ville ha ham til finalen. Deretter bar det av gårde til fest og middag på Idol-hotellet i Oslo.

Selv om det er jentene som dominerer i år, og det ligger i lufta at det blir ei jente som vinner «Idol 2005», er David i kamphumør og går for seier.

-  I fjor var det Margaret Berger som skulle vunnet, sier David

Sist fredag trodde også Erik at Idol-toget hadde gått.

-  Et par timer etter at dommen falt og jeg var ute, var jeg tilbake igjen. David og jeg dro på festmiddag sammen med de ti andre. Det var helt fantastisk. Jeg var aldri noen Idol-profil, som David. Hadde høye odds, og derfor var det ekstra kult at jeg kom med likevel. Jeg havnet jo på tredjeplass i min gruppe, så jeg fikk vist meg fram.

IDOL-FINALISTENE 2005: For noen dager siden tok alle de 12 Idol-finalistene på seg finstasen og festet. Men i morgen begynner alvoret. Da blir én av dem stemt ut. Det vil skje hver fredag fram til finalen 20. mai. Her ser vi fra venstre Andrea Gjendem Brændvik (19), David Bakke (19), Jorun Stiansen (21), Alejandro Fuentes (17), Mari Westbø (17), Christian Stenseng (21), Tone Damli Aaberge (16), Erik Flaa (20), Cindy Hovde (18), Eva Weel Skram (19), Bjørn Olav Edvardsen (22) og Malin Pettersen (16). Foto TV 2
IDOL-FINALISTENE 2005: For noen dager siden tok alle de 12 Idol-finalistene på seg finstasen og festet. Men i morgen begynner alvoret. Da blir én av dem stemt ut. Det vil skje hver fredag fram til finalen 20. mai. Her ser vi fra venstre Andrea Gjendem Brændvik (19), David Bakke (19), Jorun Stiansen (21), Alejandro Fuentes (17), Mari Westbø (17), Christian Stenseng (21), Tone Damli Aaberge (16), Erik Flaa (20), Cindy Hovde (18), Eva Weel Skram (19), Bjørn Olav Edvardsen (22) og Malin Pettersen (16). Foto TV 2 Vis mer

Dommerne var samstemte i å hente David inn i varmen igjen, men det var diskusjoner i dommerkollegiet om hvem som skulle få den andre fribilletten. Og det ble til slutt Erik, som dommer Tor Milde hadde som storfavoritt.

Men dommerne måtte gå noen runder før de med sikkerhet kunne utrope David og Erik som jokerne. Haji Saleem, Felpie Munoz, Mariann Svendsen, Maria Toresen og Amalie Olsen ble også vurdert og skapte en viss dragkamp innad i juryen.

Men verken juryleder Tone-Lise Skagefoss eller dommer Tor Milde vil utdype juryens diskusjoner.

-  David var vi alle enige om, men vi syntes også at Erik var en verdig finalist, sier Skagefoss.

Tor Milde skal fortsatt være ærlig og si det han mener, men tror ikke at han blir «slemmere» enn han har vært til nå.

-  Nei, nå har vi fått de 12 finalistene vil ville ha med. Det er klart at noen av disse er bedre enn andre, men nå er det mye jevnere. Men er det ikke bra, så skal de få høre det, lover Milde.