KJEMPER OM Å VINNE: Denne gjengen møtes til musikalsk dyst i kveld - en av dem vinner og skal representere Norge i Eurovisjon-finalen i Malmø i mai. Her ser vi Vidar Busk, Fjellfolk, Adelén, Gromth og Emil Solli-Tangen, Gaute Ormåsen, Lucky Lips, Datarock, Annsofi, Margaret Berger og Sirkus Eliassen. 
Foto: MGP-kollasj/NRK
KJEMPER OM Å VINNE: Denne gjengen møtes til musikalsk dyst i kveld - en av dem vinner og skal representere Norge i Eurovisjon-finalen i Malmø i mai. Her ser vi Vidar Busk, Fjellfolk, Adelén, Gromth og Emil Solli-Tangen, Gaute Ormåsen, Lucky Lips, Datarock, Annsofi, Margaret Berger og Sirkus Eliassen. Foto: MGP-kollasj/NRKVis mer

En av disse vinner

I kveld blir det avgjort hvem som vinner den norske MGP-finalen. Her kan du lese Dagbladets anmeldelser.

Melodi 1: «Paid My Way»
Artist: Vidar Busk
Tekst og melodi: Tim Scott og Vidar Busk

En av Norges tøffeste og beste gitarister åpner Sirkus MGP i 2013. «Paid My Way» er fra hans overskuddslager, en fengende rockabilly-låt. Den får fart på dansefoten og er umulig å mislike. Her er bøttevis med 50-tallsnostalgi, men mindre av det vi forbinder med Blues-Vidar.
Melodi 2: «Ulvetuva»
Artist: Fjellfolk
Tekst og melodi: Trym Bjønnes

Trioen fra Bykle i Setesdal består av samboerparet Helga Jacobsen og Trym Bjønnes, samt hardingfeletalentet Tor Hoslemo. Dette er definisjonen på norsk P1-musikk, en dramatisk ballade tuftet på folketoner og vettug tekst. Ikke mulig å mislike dette, men litt søvnig og for MGP-musikkpolitisk korrekt.

Melodi 3: «Bombo» Artist: Adelén
Tekst og melodi:
Ina Wroldsen og Quiz & Larossi

Horten-jenta Adelén Rusillo Steen (16) er årets yngste MGP-artist. Hun er allerede i samme stall som Tone Damli med et erfarent støtteapparat ledet av David Eriksen. «Bombo» er rytmisk fengende og kler så vel trimrom som MGP. Vi kommer til å høre mye fra Adelén, for denne saken er irriterende vanedannende.

Melodi 4: «Alone» Artist: Emil Solli-Tangen og Gromth
Tekst og melodi:
Gromth

Operasanger Emil Solli-Tangen er broren til MGP-Didrik, mens Gromth er et hardtslående metallband. Sammen utgjør de en symfonisk progressiv heavymetalenhet - velfrisert og forferdelig. Metall er en norsk merkevare, men dette blir kompromiss mellom sjangere som ikke fungerer.

Melodi 5: «Awake» Artist: Gaute Ormåsen
Tekst og melodi:
Gaute Ormåsen, Fredrik Borgen og Jesper Borgen

Gaute Ormåsen balanserer mellom det folkelige og det moderne. Han framstår troverdig og likandes, enten han synger på norsk eller engelsk. Han kom på 2. plass det året Kurt vant «Idol», og har helt fortjent holdt seg godt flytende i poplandskapet. «Awake» har et typisk «Gaute»-stempel, munter og lettlivet pop.

Melodi 6: «Sweet And Heavy» Artist: Lucky Lips
Tekst og melodi: Malin Pettersen

Country og bluegrass er ikke akkurat det vi forbinder med MGP, men hvorfor ikke. Lucky Lips har gitt ut to kritikerroste plater og frontfigur Malin Pettersen blir betraktet som et funn. «Sweet And Heavy» er kveldens beste låt - uansett sjanger. Akustisk, vart og nydelig framført - men vi tviler på MGP-potensialet.

Melodi 7: «The Underground» Artist: Datarock
Tekst og melodi: Fredrik Saroea

Datarock er tro mot seg selv, selv om dette kanskje mer kommers enn hva vi er vant til. Kveldens beste låt har mye energi, og referanser til disco og det glade 80-tall. «The Underground» er en lekkerbisken som - med disse rødkledde karene - kan markere seg i en europeisk finale.

Melodi 8: «I'm With You».  
Artist: Annsofi Pettersen
Tekst og melodi: Alexander Rybak.

Den 18 år gamle østfoldjenta er kjent fra «Det store korslaget» og «X-Factor», og framfører her MGP-yndling Alexander Rybaks låt. Den inneholder selvsagt elementer vi kjenner fra den kanten: følsomme fioliner, poptreffsikkerhet og underliggende folketoner. Forutsigbart og vokalsikkert, dette.
Melodi 9: «Feed You My Love»
Artist: Margaret Berger
Tekst og melodi: Karin Park, Robin Lynch og Niklas Olovson

Margaret Berger har siden andreplassen i «Idol» i 2004 blitt en voksen kvinne. Hun har ikke så langt lyktes med å finne sin plass på musikkartet, men kanskje MGP kan hjelpe henne fram. Hun flørter fremdeles med elektropop, og dette er utfordrende, frekk, deilig og langt bedre enn vi har hørt på lenge.
Melodi 10: «I Love You Te Quiero» Artist: Sirkus Eliassen
Tekst: Magnus og Erik Eliassen
Melodi: Magnus Eliassen

Det blir sirkus med brødrene Eliassen, som leker med språket: her er norsk, engelsk og spansk - og gjerne med småkinky antydninger. Dette er langt fra det beste vi har hørt fra den kanten. «I Love You Te Quiero» blir som en litt dårlig gjentakelse av «Æ vil bare dans» med et kjipere refreng. Har et plagsomt hitpotensial.