Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En av Europas fremste terrorforskere: - Slik er IS' propagandamaskin

I flere år har terrorister brukt sosiale medier for å spre sin propaganda. Terrorforsker Petter Nesser (43) mener den nå er blitt enda lettere tilgjengelig og mer vestliggjort.

PÅ SOSIALE MEDIER: I en forskningsrapport som kom ut fra det anerkjente Brookings institute i fjor, gikk det fram at minst 45 000 Twitter-kontoer hadde bånd til, eller styres av, IS. Flere av dem ble hver fulgt av over 50 000 mennesker.
PÅ SOSIALE MEDIER: I en forskningsrapport som kom ut fra det anerkjente Brookings institute i fjor, gikk det fram at minst 45 000 Twitter-kontoer hadde bånd til, eller styres av, IS. Flere av dem ble hver fulgt av over 50 000 mennesker. Vis mer

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Det finnes en konkret, relativt liten kjerne jihadister som står bak det meste av det vi ser av islamistisk terrorisme i Europa i dag, sier Petter Nesser til Dagbladet.

- De gamle gutta er fortsatt eldst, de er ofte både karismatiske og manipulerende. Og så lenge jihadistene tiltrekker seg slike personer, trekker disse igjen stadig flere inn i nettverkene. Både via propaganda og sosiale medier, fortsetter han.

Petter Nesser er en av Europas fremste terrorforskere og jobber ved Forsvarets forskningsinstitutt (FFI). I vinter kom han ut med boka «Islamist Terrorism in Europe. A history». På 296 sider går han gjennom den jihadistiske terroren som har skjedd, og kunne ha skjedd, i Europa siden 1994 til angrepet på Charlie Hebdo i januar i fjor.[bilde=1, right, eight]

Nå er han på Litteraturfestivalen på Lillehammer for å være med i flere debattinnlegg om IS, Syria og terrorisme.

Han er opptatt av å forklare hvor og hvorfor terrorceller oppstår, hvordan disse cellene er organisert, hvordan medlemmer rekrutteres, møtes, planlegger og utfører terroraksjoner.

IS på nett - Mye av rekrutteringen har foregått i undergrunnsmiljøer rundt om i Europa. I kjellermoskeer eller hjemme hos folk. På 90-tallet var det al-Qaida som var de sterkeste, nå er de stilt i skyggen av IS som er langt sterkere militært, de er langt dyktigere på rekruttering, og også på propaganda, sier han.

Jihadistene var tidlig ute på internett. De har rekruttert teknisk dyktige folk. De er gode på kryptering, og de er gode på sosiale medier.

- I 2008 ble en del av jihadistenes egne nettsteder oppdaget og stengt, av hvem vet vi ikke, men de måtte da finne nye kanaler for å spre budskapet, og tok i bruk blant annet Twitter og Facebook, sier Nesser og fortsetter:

- Nå jobber Twitter og Facebook iherdig med å luke dem ut. Det er viktige mottiltak i kampen mot terror, men vi ser at jihadistene bare flytter propagandaen til andre nettsteder.

- LITEN KJERNE: Terrorforsker Petter Nesser mener det er en liten kjerne av jihadister som står bak det meste av islamistisk terrorisme i Europa i dag. FOTO: JØRN H. MOEN
- LITEN KJERNE: Terrorforsker Petter Nesser mener det er en liten kjerne av jihadister som står bak det meste av islamistisk terrorisme i Europa i dag. FOTO: JØRN H. MOEN Vis mer

I en forskningsrapport som kom ut fra det anerkjente Brookings institute i fjor, gikk det fram at minst 45 000 Twitter-kontoer hadde bånd til, eller styres av, IS. Flere av dem ble hver fulgt av over 50 000 mennesker.[faktaboks=1, right]

Twitter suspenderer stadig flere IS-kontoer, og både Twitter, Facebook og YouTube har egne folk som jobber mot terrorpropaganda.

Propaganda for Vesten Norskchilenske Bastian Vasquez, en av nordmennene som rykket opp til mellomledernivå hos IS - men som nå antas å være drept - er en av fremmedkrigerne som jobbet i IS' propagandaapparat.

Ifølge Nesser fortsetter propagandaen å være forholdsvis lett tilgjengelig, på andre plattformer og chattegrupper. Den er også blitt mer vestliggjort, blant annet ved at jihadistene snakker engelsk eller andre europeiske språk.

Stadig flere blir påvirket av den.

- Det betyr ikke at alle de som følger dem går ut og begår jihadistiske terroraksjoner, sier han.

Etter de siste terrorangrepene i Europa er det skapt et bilde av terroristene som dårlig integrerte menn fra fattige forsteder i europeiske storbyer. Nesser mener dette bildet er unyansert.

- Terrorcellene har forskjelligere hovedbaser flere steder i Europa. Ikke bare i segregerte forsteder, men og i universitetsmiljøer, perifere småbyer og skandinaviske velferdsstater. Etter angrepene i Paris og Brussel ble den belgiske hovedstaden og Molenbeek trukket fram som hovedsete, men det er misvisende, sier han.

- Fra starten har London vært hjertet av den jihadistiske subkulturen. Flere av lederne der er fengslet, eller blitt utvist fra landet, men fortsatt sitter Anjem Choudary der og trekker i trådene i nettverket som kalles Islam4UK. Herfra er det etablert nettverk som Sharia4Belgium, Sharia4Holland og også Profetens Umma i Norge. Disse miljøene samarbeider, og Choudary besøkte Profetens Umma under mulla Krekar-rettssaken.

Nesser forteller at nettverkene er bygget rundt aktivister som lenge har vært en del av det europeiske jihadist-nettverket, og som har tilbrakt tid i konfliktområder. Disse spiller sentrale roller i mobilisering av nye generasjoner jihadister.

Ikke de ensomme ulver - Hvordan kan en gjeng unge menn, som ikke framstår som spesielt religiøse, sprenge seg selv i lufta på en T-bane? Vi har hatt lett for å tenke oss at terroristene står på utsida, at de ikke har fått en fot innenfor det organiserte samfunnet, og at de handler alene, sier Nesser og fortsetter:

- Min påstand er at det er veldig få ensomme ulver der ute som driver terroraksjoner for seg selv. Det finnes innflytelsesrike personer rundt om i Europa som trekker i trådene. Som er det jeg kaller entreprenører.

Han mener det viktigste antiterrortiltaket ikke handler om integrering, fordi mange av entreprenørene ikke framstår som spesielt dårlig integrerte.

- Det handler først og fremst om å bryte opp nettverk og miljøer som rekrutterer og manipulerer ungdom. Og å avskjære kontakten mellom ekstremister i Europa og i ekstreme konfliktsoner.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling