Anmeldelse: Rachel Cusk - «Kudos»

En av Europas viktigste forfattere

Trygg slutt på nyskapende trilogi.

TRIOLOGI: I anmeldelsen av Rachel Cusks forrige bok «Transitt», omtalte anmelder Erle Marie Sørheim Cusk for «en av de viktigste britiske forfatterne i dag». «Kudos» avslutter triologien som også har bestått av romanene «Omriss» og «Transitt». Foto: Siemon Scammell-Katz /Gyldendal
TRIOLOGI: I anmeldelsen av Rachel Cusks forrige bok «Transitt», omtalte anmelder Erle Marie Sørheim Cusk for «en av de viktigste britiske forfatterne i dag». «Kudos» avslutter triologien som også har bestått av romanene «Omriss» og «Transitt». Foto: Siemon Scammell-Katz /Gyldendal Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

[…] han hadde tolket tekstene mine dit hen at hvis jeg hadde en fantasi, så hadde jeg vett til å holde den godt skjult. «Og det finnes ikke noe bedre gjemmested,» sa han, «enn et sted som er så tett opp til sannheten som mulig, noe alle dyktige løgnere vet.»

Alter ego

Den britiske forfatteren Rachel Cusk har nytt stor suksess med sin trilogi om sitt alter ego Faye. Hun har blitt sammenliknet med Karl Ove Knausgård og bøkene omtales gjerne som «virkelighetslitteratur». Men som samtalepartneren i «Kudos» påpeker, er det nok snarlig en løgner av høy rang hun her, for selv om dette føles nært på forfatterens virkelighet, er det samtidig en uhyre velkomponert og gjennomtenkt trilogi.

Skuffende mennesker

«Kudos» begynner, som den første boka, «Omriss», med en flytur. Der blir Faye sittende ved siden av en svært trøtt mann som har brukt natta i forveien til å grave en grav i hagen til familiens kjære hund som døde. For ikke å sovne begynner han å fortelle sin historie. Han har pensjonert seg som 45-åring, men det han trodde skulle bli starten på friheten har kanskje vist seg å bli alt annet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer