En av fire laster ned filmer ulovlig

En ny global studie skremmer Hollywood.

Forskningsbedriften OTX slapp tirsdag et nytt studie som bekrefter filmindustriens mørke fremtidsvisjoner om utbredelse av piratvirksomhet på internett.

24 prosent av de spurte oppgir at de har lastet ned ulisensierte filmkopier fra nettet og halvparten har gjort det for første gang i løpet av det siste året.

Studiet viser også at en fjerde del av disse har kjøpt mindre filmer på DVD og video og 17 prosent sier at de ser mindre film på kino.

Global analyse

Undersøkelsen er basert på svar fra mer enn 3600 internettbrukere fra åtte land: Australia, Frankrike, Tyskland, Italia, Korea, Japan, England og USA. Ifølge en artikkel i PC World har forskere oppdaget et direkte sammenheng mellom tilgang på bredbånd og forekomsten av piratvirksomhet.

I Korea for eksempel, der bredbåndsbelegget sies å ligge på 98 prosent, svarer 58 prosent at de har foretatt nedlastning av film.

The Motion Picture Association of America (MPAA) som representerer USAs film- og tv-industri går nå ut og advarer mot det de kaller en

«voksende global epidemi»

av ulovlig filmnedlasting.

Men ikke alle er overbevist om sannferdigheten i disse funnene. Jim Burger, en advokat som tidligere har representert flere teknologifirma i deres forhandlinger med Hollywood om hvordan kopibeskyttende teknologi skal utvikles og hvem som skal betale for det, mener at studiet mangler empiriske bevis.

- MPAA lager i utgangspunktet en kobling mellom brukere som sier at de laster ned mer film og en nedgang på tre prosent i Hollywoods billettinntekter i 2003. Det er ikke sikkert at disse to tingene har noe med hverandre å gjøre, sier Burger til Information Week.

Kampen mot teknologien

I mellomtiden har MPAA satt i gang en storstilt aksjon mot nettpiratene. Det har blant annet blitt foretatt flere razzia mot asiatiske butikker som har stått for produksjonen av DVD-kopier og det har blitt inngått samarbeid med FBI og andre underholdningsindustri-grupper for å planlegge en advarsel som skal stå på fremtidige produkter.

Det nyeste våpenet i denne kampen er en pengebelønning på 500 dollar til kinoansatte som bidrar til pågripelse av pirater som bruker videokamera til å ta opp filmer på kinovisninger. Dette har allerede resultert i en pågripelse, da en ansatt med infrarøde-briller oppdaget en 16-åring som satt og filmet på

«Spider-man 2»

-premieren i Los Angeles.

Spørsmålet er om ikke disse tiltakene kommer altfor sent.

For nesten tre fjerdedeler av de spurte så ingenting galt i å laste ned filmer etter at de har blitt lansert på DVD og video. Og 17 prosent av de som ennå ikke hadde fortvilet seg inn på den etter hvert brede piratstien mente at det var stor sannsynlighet for at dette var noe de ville teste ut i løpet av det neste året.

ENORME TAP:</B> <font face="arial, helvetica, sans-serif">«Matrix Reloaded»</font> var en de store vinnere på kinofronten i fjor. Men allerede lenge før filmen hadde sin offisielle kunne filmen lastes ned fra nettet.
TATT PÅ PREMIEREN:</B> En 16-år gammel gutt risikerer fengselsstraff på opptil ett år og bot på 10.000 kroner for å ha filmet under en <font face="arial, helvetica, sans-serif">«Spider-Man 2»</font>-premiere i Los Angeles i forrige uke.
EN GLAD GRØNN KJEMPE: <font face="arial, helvetica, sans-serif">«Shrek 2 »</font> har gått sin seiersgang på kino i USA, kun slått av <font face="arial, helvetica, sans-serif">«Spider-Man 2»</font>. Antonio Banderas låner ut stemmen sin til en av de nye karakterene, Puss-in-Boots.