FORBILDER: Jenter trenger forbilder for å se seg selv i en posisjon i Forsvaret, skriver Anniken Huifeldt (Ap). Foto: Torstein Bøe / NTB Scanpix
FORBILDER: Jenter trenger forbilder for å se seg selv i en posisjon i Forsvaret, skriver Anniken Huifeldt (Ap). Foto: Torstein Bøe / NTB ScanpixVis mer

«En av gutta»

Verneplikt for alle er ikke nok til å øke rekrutteringen av kvinner til Forsvaret.

Meninger

Forsvarets toppledelse består i dag av 26 menn og bare én kvinne. I mange år har vi jobbet med å få flere kvinner inn i Forsvaret. Vi har satt oss høye mål som vi ikke har nådd. Flere land har kommet lenger enn oss her i likestillingslandet Norge.

Ingen annen del av samfunnet vårt er så mannsdominert som Forsvaret. Det måtte attpåtil en høyesterettsdom til for å slå fast at den ene kvinnelige topplederen var bedre kvalifisert enn en mannlig konkurrent.

Jeg vet at ønsket om forandring er stort i Forsvaret. Verneplikt for alle kan bidra positivt. Likevel vil jeg vil advare mot å tro at kjønnsnøytral verneplikt er nok til å øke rekrutteringen av kvinner.

Anniken Huitfeldt.
Anniken Huitfeldt. Vis mer

Jeg har snakket med en del kvinner i Forsvaret som insisterer på alltid å bli behandlet likt som menn. Min påstand er likevel at Forsvaret ikke kommer lenger hvis vi bare tar sikte på å rekruttere de jentene som synes det er greit å være en av gutta.

Nylig fortalte en kvinne i Forsvaret om en episode fra en instruktørs erfaring med å lede kvinner og menn. Den mannlige soldaten maste stadig på instruktøren om når han kunne få lov til å utføre oppgaven helt på egenhånd uten instruktør. For den kvinnelige soldaten var det motsatt. Da instruktøren sa hun var klar til å gå løs på oppgaven alene, så hun på ham og sa: «Er du helt sikker på at jeg klarer dette alene?»

Forstår man ikke kjønnsdimensjonen ved soldatenes reaksjoner, kan man bli forledet til å tro at kvinnen er mindre ivrig og mer usikker enn mannen. En mannlig leder som bare er vant til å lede menn, må forandre seg dersom det kommer én eller flere kvinner inn i gruppa hans. Han er ikke en kjønnsnøytral leder hvis han bare har lært seg å lede menn.

Jeg tror Forsvaret har mye å lære av NTNU, som i mange år har jobbet med å motivere kvinnelige realfagstudenter. Å gi noen jenter i mannsdominerte studier spesiell oppfølging har gitt resultater. Jenter trenger forbilder for å se seg selv i en posisjon i Forsvaret. På samme måte som Siri Kalvig bidro til å øke andelen kvinner på Meteorologisk institutt, kan flere kvinner i sentrale posisjoner i Forsvaret få opp kvinneandelen.

Forsvaret har svært høye krav til pendling og opphold i utlandet. Det er langt fra noe kjønnsnøytralt krav hvis du har familie. Jeg har møtt mange tøffe forsvarskoner som har tatt støyten hjemme når mannen er på øvelse, vært ukependler eller er på utenlandsoppdrag. Tilgangen på mannlige ektefeller som er villige til å ofre det samme for kona er ikke like stor.

Vi kan godt si at kravene er nøytrale, men i realiteten er de jo ikke det. For at kvinner skal nå toppsjiktet i Forsvaret må hun ha en mann som tar 50 prosent av jobben hjemme. Men hvis det krever en ektefelle som tar 80 prosent av jobben hjemme - slik mange forsvarskoner har gjort - får vi det ikke til.

Morgendagens menn kommer heller ikke til å prioritere slik. Det er nemlig ganske langt også mellom de konene i dag som er villige til å ta 80 prosent av jobben hjemme. Gode familieordninger er avgjørende for at Forsvaret i framtida skal rekruttere godt personell av begge kjønn.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.