En av Idi Amins 40 sønner ut mot Oscar-favoritt

Mener pappa ikke var en en brutal morder.

 • Alt om Oscar-utdelingen

  (Dagbladet.no): Søndag henter Forest Whitaker trolig hjem Oscar for sin tolkning av Idi Amin i «The Last King of Scotland».

  Filmen hadde nylig premiere i Uganda - der diktatoren hersket mellom 1971 og 1979 - og nå bryter en av Amins 40 sønner tausheten om faren. Jaffar Amin mener filmen gir et galt bilde av Idi Amin.

  - Pappa er den eneste personen som har blitt anklaget og dømt, fengslet av folkemeningen, uten at saken noen gang nådde en domstol, sier han i et sjeldent intervju med nyhetsbyrået AP.

  Skriver bok


  Det er antatt at 500 000 mennesker forsvant eller ble drept under Amins regjeringstid. I 1980 flyktet han til Saudi Arabia, der han døde i eksil i 2003.

  Familien hans - bestående av sju koner og rundt 40 barn - har ikke hatt for vane å uttale seg, men Jaffar tar nå til orde for at det blir nedsatt en granskingskomité for å utrede det mørke kapitlet i Ugandas historie.

  Han vil også skrive en bok om faren.

  - Jeg vil ikke bestride hva som har blitt skrevet, men jeg vil også vise en annen side. Jeg vil vise en forelder, jeg vil vise fram faren min, sier han til AP.


  - Drepte aldri uskyldige


  Jaffar har sett en dvd-kopi av filmen, etter den offisielle premieren forrige fredag. Til stede på premieren var skuespillerne Forest Whitaker og James McAvoy, regissør Kevin MacDonald og Ugandas presiden Yoweri Museveni.

  Amin roser Forest Whitaker, som han mener klarte å etterlikne mange av farens fakter.

  Men han er særlig skeptisk til karakteren Kay, som i filmen blir drept for å være utro. Jaffar bodde selv sammen med Kay, som han beskriver som en reservemor.

  - Hun døde en tragisk død, og de framstilte henne som noe hun ikke var. Hun var en ordentlig kvinne. Hun ville aldri vært utro på den måten som det blir hevdet i filmen.

  Jaffar Amin har bodd i Uganda siden 1990, og jobber nå for et reklameselskap.

  - Når jeg spurte pappa hva som skjedde, så han på meg og sa: «Folk motarbeidet meg, jeg kjempet mot, men drepte aldri uskyldige mennesker. Gud er den eneste som kan dømme meg.

OSCAR-FAVORITT: Forest Whitaker gjorde en god figur som Idi Amin, mener en av diktatorens sønner. Foto: FILMWEB
OSCAR-FAVORITT: Forest Whitaker gjorde en god figur som Idi Amin, mener en av diktatorens sønner. Foto: FILMWEB Vis mer
SKRIVER BOK: Jaffar Amin mener ryktet om farens brutalitet er sterkt overdrevet.
DIKTATOR: I løpet av Amins regjeringstid ble trolig flere hundre tusen mennesker drept.