I et svar på en kronikk jeg skrev i anledning sexkjøpslovens tiårsjubileum, skriver Aksel Braanen Sterri (22. juni) at loven har gjort det verre for dem som selger sex. Sterri og jeg er uenige i mange ting, men jeg vil begynne med noe vi kanskje kan enes om. Sterri skriver at «løsningen er å gi mennesker i en vanskelig situasjon mer trygghet og flere muligheter å velge blant».
For dem som befinner seg i en utsatt situasjon er det dette som er det sentrale. Uavhengig av hva vi ellers mener om loven, håper jeg derfor Sterri er enig i at prostituerte bør få et langt bedre og mer reelt tilbud om exit-programmer enn hva som er tilfelle i dag.
Det er mange ting som må på plass for at sexkjøpsloven skal fungere bedre. For eksempel bør prosjekter som ROSA og Lauras Hus – som nå har eksistert i ti år – ikke være organisert og finansiert som prosjekter, men gjøres til et permanent tilbud med langt flere ressurser enn i dag.
Det bør også settes av mer ressurser i NAV til å bistå med utdanning og arbeid, på en måte som både er tilstrekkelig og langsiktig nok for å sikre reelle fluktmuligheter fra prostitusjon. Også østeuropeiske kvinner og tredjelandsborgere må sikres reelle exit-muligheter, og de som ikke er norske statsborgere må ha et skikkelig vern. Det bør også gjøres langt mer for å stanse nye, internettbaserte former for formidling av prostitusjon, en oppgave Justisdepartementet og regjeringen har somlet med i årevis.
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger