FØRST UT: Dag Solstad og Anniken Huitfeldt deltok i det første eksklusive minibokbadet i regi av Dagblad-reporter Tom Stalsberg (i midten i sofaen), på rom 316 i 2011.
Foto: LARS EIVIND BONES
FØRST UT: Dag Solstad og Anniken Huitfeldt deltok i det første eksklusive minibokbadet i regi av Dagblad-reporter Tom Stalsberg (i midten i sofaen), på rom 316 i 2011. Foto: LARS EIVIND BONESVis mer

En av Norges mest eksklusive litterære begivenheter har blitt bok

Bokbadene på sengekanten.

(Dagbladet:) Hvis du har vært på litteraturfestivalen på Lillehammer i løpet av de siste seks åra, er det mulig du har hørt om bokbadene på rom 316. Men det er også mulig at du ikke har det.

Dagblad-reporter Tom Stalsberg er årlig bademester for en av Norges mest eksklusive litterære begivenheter, der han intervjuer forfattere fra sofaen eller sengekanten i sin faste suite på festivalhotellet Breiseth.

PÅ ROMMET: Vigdis Hjort og hunden hennes, bokseren Emma Hjort, gjorde suksess som gjester i fjor.
Foto: LARS EIVIND BONES
PÅ ROMMET: Vigdis Hjort og hunden hennes, bokseren Emma Hjort, gjorde suksess som gjester i fjor. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer

- Jeg hadde jo vært på litteraturfestivalen noen ganger, og det var mye spennende og mye som var så dønn A4. Bokbad kan være ganske så tråkig, syntes jeg, da. Så jeg tenkte jeg burde få til noe som ikke er så fordømt riktig, bare spørre folk om de vil stikke innom for et glass vin og slå av en prat om bøker, haiku, musikk, fotball, politikk eller ingenting, og gjerne lese litt også, sier Stalsberg.

Solstad var først
Den første gjesten han plukket opp i festivalgata var Dag Solstad, og med ham kom daværende kulturminister og Solstad-fan Anniken Huitfeldt. Blant de som har gjestet suiten de siste åra, er Carl Frode Tiller, Lars Saabye Christensen, Frode Grytten, Vigdis Hjorth, Kjartan Fløgstad, og mange fler.

De bidrar alle med tekster i en fersk bokbadbok, også den av det eksklusive slaget.

- Opplaget måtte bli 316, ettersom det er rommet der alt skjer og ingenting skjer under Litteraturfestivalen. Og alle forfatterne, både de etablerte som har vært innom for en prat om bøker, livet, døden og latteren - med noen glass italiensk sprudlevann som salær i glasset - svarte ja, og så er det også plass til debutanter og uetablerte forfattere, moro rett og slett, sier Stalsberg.

Bokbad for fem
- Denne vesle boka vil aldri komme i nytt opplag, det blir med de 316 eksemplarene. Dette er en gest til forfatterne som stikker innom og de faste gjestene våre på rom 316.

PÅ ROMMET: Carl Frode Tiller fortalte om siste bok i «Innsirkling»-triologien, da han var gjest i 2014.
Foto: NINA HANSEN
PÅ ROMMET: Carl Frode Tiller fortalte om siste bok i «Innsirkling»-triologien, da han var gjest i 2014. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Stalsbergs bokbad har aldri stått i det offisielle festivalprogrammet, og antall publikummere varierer sterkt.

- Noen ganger har vi vært fem stykker, og da blir det mye vin, og andre ganger dørgende fullt. Det avhenger av om vi husker på å si fra til folk. I år sier vi fra nå: Torsdag 26. mai er det Jan Kjærstad og Inger Elisabeth Hansen som kommer, og så tror jeg jaggu det blir Birger Emanuelsen og Arne Svingen også, og kanskje Kjersti Rorgemoen (spør via avisa, jeg), og kanskje noen andre, sier Stalsberg.

Han kan for øvrig også treffes på litteraturtoget fra Oslo til Lillehammer torsdag morgen, sammen med både Kjærstad, Hansen og Rorgemoen.

PÅ ROMMET: Ingvar Ambjørnsen var gjest på rom 316 i 2014.
Foto: NINA HANSEN
PÅ ROMMET: Ingvar Ambjørnsen var gjest på rom 316 i 2014. Foto: NINA HANSEN Vis mer