MILLIONOPPLAG: Stephane Hessel (93) har skrevet en pamflett som har solgt i millionopplag både i Frankrike og en rekke andre europeiske land. Hans budskap er utvetydig: Gi de politiske lederne motstand. Foto: SCANPIX /  AFP PHOTO / JOEL SAGET
MILLIONOPPLAG: Stephane Hessel (93) har skrevet en pamflett som har solgt i millionopplag både i Frankrike og en rekke andre europeiske land. Hans budskap er utvetydig: Gi de politiske lederne motstand. Foto: SCANPIX / AFP PHOTO / JOEL SAGETVis mer

En av sesongens tynneste bøker er den som har størst tyngde

Pamfletten som erobret verden.

ANMELDELSE: Det er vanskelig å tenke seg noen mer engasjerende bok å åpne det nye året med enn denne tynne, men særdeles uttrykksfulle boka.

Pamfletten til den 93-årige franskmannen Stéphane Hessel, «Bli sint» («Indignez-vous!») blir sagt å ha bidratt til et folkelig opprør over hele Europa og i Nord-Afrika. Siden den kom ut i oktober 2010, er den oversatt til 40 språk og har solgt 3,5 millioner eksemplarer. I likhet med en uventet norsk bestselger kan man trygt si at den består av «hel ved».

Sterk livshistorie
Manuset til Hessel fyller strengt tatt ikke mer enn 19 sider i boka, som er rikt forsynt med for- og etterord. De tre norske kommentatorene som har bidratt, Anders Heger, Vigdis Hjorth og Bernt Hagtvet, tar alle utgangspunkt i 22. juli. Heger minner om at «det er vi som bebor historien», Hjorth trekker fram Bertolt Brecht, mens Hagtvet gir historiske eksempler fra motstandens tradisjon, både fra Frankrike og Norge.

Forfatteren blir introdusert av signaturen S.C., en kortversjon som når som helst kunne vært utvidet til en mildt sagt spenningsfylt roman. Hessel er født i 1917 og vokste opp i Paris, i et jødisk hjem der samtidas kunsteriske avantgarde vandret ut og inn. Da Tyskland angrep Frankrike, ble han først mobilisert, siden sluttet han seg til general Charles de Gaulles motstandsstyrker i London.

Skulle vært hengt
Foran invasjonen i Normandie ble Hessel smuglet inn i Frankrike. Hans oppgave var å oppsøke undergrunnsbevegelsen og sende informasjon til de allierte. Han ble arrestert av Gestapo, torturert og satt i konsentrasjonsleir. Hessel ble dømt til døden, men kom seg unna i siste sekund ved å bytte identitet med en franskmann som allerede var død av tyfus.

Under sitt nye navn ble han innhentet og satt i arbeid av tyskerne. Etter å ha rømt, ble han tatt igjen, plassert i en tysk straffebataljon, rømte enda en gang og kunne til slutt gjenforenes med kone og tre barn i Paris.

Flengende mot Israel
Etter krigen ble Hessel diplomat og var med på utformingen av FNs menneskerettighetserklæring. Under Algerie-krigen gikk han inn for at Algerie måtte bli selvstendig. Han har hatt en rekke internasjonale verv og presiserer at han alltid har plassert seg på de opposisjonelles side. Han meldte seg inn i sosialistpartiet i 1995, som en reaksjon på at Jacques Chirac ble valgt til president.

En av sesongens tynneste bøker er den som har størst tyngde

Ved hjelp av dilpomatpasset dro han i 2008 og 2009 til Gaza-stripen og ble rystet over det han så. Han er nådeløs i karakteristikken av Israel: «At jøder selv kan begå krigsforbrytelser, er ikke til å holde ut. Dessverre inneholder historien få eksempler på folk som lærer noe av sin egen historie.» Han er en varm tilhenger av ikkevold (enkelte kaller ham en moderne Ghandi), men drøfter årsakene til volden og konkluderer med at «terrorismen er en form for oppgitthet».

Bekjemp diktaturet
Hessel raser mot den globale underkastelsen for markedsøkonomien som er i ferd med å ta kvelertak på Europa, mot «pengemakten» som har fått bukta og begge endene: «Kløften mellom de fattigste og de rikeste har aldri vært så stor som nå, og kappløpet om pengene, konkurransen, har aldri vært oppmuntret så kraftig.»

Det er kanskje ikke så originalt å hevde at det er slik, men Hessel gjør det takket være sin bakgrunn med en enestående tyngde. Han slår fast at prinsippene om menneskerettigheter og sosiale reformer som ble skapt etter krigen, er blitt forlatt til fordel for «finansmarkedenes internasjonale diktatur».

Først og fremst oppfordrer Hessel sin samtids verdensborgere til å reagere, til å la seg provosere, til å bli sinte. Legger man seg flat, er alt tapt og ingenting vunnet. Likegyldighet er menneskenes verste fiende. Bare raseri kan redde en verden som er i ferd med å gå fullstendig av hengslene.