En av vinterens store norske barnefilmer handler om kreftsyke Anja (12)

Basert på en sann historie.

(Dagbladet): - Det er en film du ikke glemmer. Den tar tak i deg og river i deg med sterke følelser, sier filmregissør Katarina Launing.

Hun står bak en av vinterens store barnefilmsatsinger i Norge med filmen «Kule kidz gråter ikke», som har premiere 10.januar. Nå kan du se traileren eksklusivt på Dagbladet. Se video over.

Filmen handler om 12 år gamle Anja og hennes venner i 7. klasse. Anja er en livlig jente som elsker å spille fotball. Så blir hun alvorlig syk av kreft og havner på Rikshospitalet.

- Det er en film der du skal kunne le og gråte om hverandre, sier Launing og fortsetter:

- Fæle ting skjer med både barn og voksne i livet. I vår del av verden har vi det så vannvittig bra at vi forventer at livet skal være bra hele tida. Da blir det lett å ta på seg offerkappe når motgangen er et faktum. Anja i denne filmen har et enormt pågangsmot og er en inspirasjon med tanke på hvordan hun takler motgangen, sier hun.

Basert på sann historie Filmen er basert på den nederlandske bok- og filmsuksessen «Åttende-klassinger gråter ikke». Boka er skrevet av forfatter Jacques Vriens og baserer seg på en sann historie. For Launing har det vært svært viktig å få filmen til å fremstå som ekte.

- Derfor har vi snakket en god del med Rikshospitalet. Mia som spiller hovedrollen har også vært på avdelingen og sett med egne øyne hvordan der er, sier hun.

For Launing er det viktig å tenke på barnefilm som kvalitetsfilm på lik linje med annen kvalitetsfilm.

- Barn er ikke dumme. De tåler en sterk historie, og de forstår hva dette handler om, sier hun.

Ifølge Launing var det en svært omfattende castingprosess til filmen. Hun var livredd for å overse noen talenter, og hadde derfor inne en hel haug av barn til å prøvespille. Til slutt satt hun igjen med fem, som spiller de sentrale rollene i filmen.

- De har vært helt fantastiske å jobbe med. Jeg blir helt lykkelig av å se dem blomstre i rollene sine, sier hun.

Det er 12 år gamle Mia Helene Solberg Brekke som spiller Anja. I de øvrige barnerollene er Sigrid Welde (11), Ulrik William Græsli (11), Victor Papadopoulos Jacobsen (12) og Elias Gusevik Skotland (12).

Launing forteller at det var et spesielt sterkt øyeblikk da hun skulle spørre Brekke om hun kunne barbere bort alt håret på hodet for å spille Anja. Det var et grep de følte var nødvendig for at historien skulle bli ekte.

Barberte bort håret - Jeg var veldig opptatt av å ikke presse henne, så jeg ba hun tenke seg godt om. En uke senere kom hun bort og sa at hun ville gjøre det. Da ble jeg helt rørt. Tenk å gjøre det som en 12 år gammel jente som snart begynner på ungdomsskolen. Hun et kjempetalent, som jeg tror vi kommer til å se mye av, sier hun.

Regissøren har selv en datter på 11 år, og har tenkt en del på det med tanke på filmen. Hun opplever at historien går rett i hjertet, både som menneske og som forelder.

- Det at jeg har en datter på samme alder gjør at jeg har tenkt mye på det, også som tilskuer til filmen. Som forelder er det nok det verste som kan skje, at ens barn blir rammet av alvorlig syksom. 

Dette blir Launings andre spillefilm. Hun sto også bak barnefilmen «Julenatt i blåfjell» fra 2009. Nå er hun spent på hvordan «Kule kidz gråter ikke» vil bli mottatt. 

- Jeg er selvfølgelig veldig spent på responsen på filmen. Dette er hjertebarnet mitt som jeg har jobbet så mye og hardt med. Jeg håper og tror det er en film som vil treffe folk i hjertet.

 HOVEDROLLEN:  Mia Helene Solberg  Brekke (12) spiller rollen som kreftsyke Anja i filmen «Kule kidz gråter ikke». Foto: Linus Eklund
HOVEDROLLEN: Mia Helene Solberg Brekke (12) spiller rollen som kreftsyke Anja i filmen «Kule kidz gråter ikke». Foto: Linus Eklund Vis mer