Du leser nå Dagbladet Pluss

Anmeldelse «Peer Gynt», Det Norske Teatret:

En avskjed uten håp

De samme valgene som gjør «Peer Gynt» strengt og hardt, gjør det også modig.

OPPGJØR: Toralv Maurstad og Svein Tindberg som Peer og Knappestøperen i «Peer Gynt». Foto: Stig Håvard Dirdal, Det Norske Teatret
OPPGJØR: Toralv Maurstad og Svein Tindberg som Peer og Knappestøperen i «Peer Gynt». Foto: Stig Håvard Dirdal, Det Norske TeatretVis mer

TEATER: Den gamle mannen står ustøtt på scenen. Døden står ved hans side, men den gamle mannen stritter imot. Han forsøker å forhandle. Han forsøker å forhale. Han gjenopplever det liv han har levd. Han konfronteres med valg han har tatt, feiltrinn han har begått. Dels viser han anger, dels trass. Dels har han lært og dels er han like uforstandig.

Tilbakeblikket er også en domsavsigelse, en dødspåminnelse uten trøst og uten forsoning.

Erik Ulfsbys tolkning forskjønner ikke og unnskylder ikke Peers valg og Peers mistak. Peers rasisme, Peers smålighet, Peers egoisme og svik vises fram i all sin grellhet.

En og mange

Det Norske Teatrets nye «Peer Gynt» er djervt i sin dysterhet, en kompromissløs konfrontasjon fylt av undergangsstemning. Som teater og som livsvisdom er det hardt. Det er vanskelig, og det gjør vondt. Det gjør det også til modig teater, for Peer er ikke den eneste som konfronteres. Svein Tindberg, knappestøperen, den menneskelige framstillingen av Peers død og Peers samvittighet, konfronterer også publikum. Når teppet går ned er hans øyne rettet mot oss. Blikket, en oppfordring om å ta et oppgjør, viker ikke. Beskjeden er ikke gitt med ord, men den er like fullt tydelig: Peer er også oss. Vi er også Peer. De sjanser vi har forspilt er også forspilte.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Dagbladet Pluss er enda mer av virkeligheten. Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

UT ÅRET

60 kr

(0,33 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 60 kr per 6 måneder. 0,33 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (449 kr/6 månader) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 UKE*

PRØVEPERIODE

0 kr

(0 kr per dag)

KJØP 1 UKE*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE* 0 kr per 1 uke. 0 kr per dag.

*Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper (55 kr/uke) , men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

1 MÅNED

99 kr

(3,33 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr per 1 måned. 3,33 kr per dag.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

3 MÅNEDER

249 kr

(2,76 kr per dag)

KJØP 3 MÅNEDER

Kjøp nå
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

3 MÅNEDER 249 kr per 3 måneder. 2,76 kr per dag.

Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris etter tilbudsperioden (449,-/6 måneder; 55,-/uke)
  • Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris når perioden utløper, men det er ingen bindingstid. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.