En bagatell

Søtt, men likegyldig om et hundeliv.

Den britiske forfatteren Louis de Bernihres slo igjennom internasjonalt med «Kaptein Corellis mandolin», som ble utgitt på norsk i 1995. Den var en storslagen roman om krig, kjærlighet og menneskenes forunderlighet. Nå blir han igjen aktuell på det norske bokmarkedet med «Røde Hund».

Dette er en liten fortelling om en hund, Red (1971- 1979). På en reise i Nordvest-Australia kom forfatteren over en statue av hunden, og boka er en relativt fri rekonstruksjon av Røde Hunds liv.

Ideen om å skrive om et hundeliv er søt, og det er boka også. Røde Hund var et begrep fordi den ikke tilhørte noen, men alle. Den haiket rundt med busser, tog og personbiler, fikk mat og pleie når den trengte det. Ble respektert som et menneske, var fri som en katt. Indirekte forteller også boka om livet i Nordvest-Australia. De lange avstandene, dyrelivet og mennesketypene. Men historikken stikker ikke dypt, favner ikke vidt. Forfatteren pludrer, både om hund og mennesker. Sjarmerende, men ikke noe mer. Slik tar forfatteren med seg de svakeste sidene ved gjennombruddsromanen over i det lille format.

Oversettelsen er god. Innpakningen lekker. Illustrasjonene er også verdt å nevne. Men når teksten ikke strekker til, kan man lure på hvorfor forlaget har valgt å satse på denne boka.