En ballerina takker av

- Tårene presset på et par ganger, smiler Indra Lorentzen, 41 år og nybleven pensjonist. Norges fremste ballerina gikk av for aldersgrensen i går - og satte et lidenskapelig punktum for 25 år i Operaballetten.

Trampeklappen ville ingen ende da avskjedsforestillingen «Tango Buenos Aires 1907» tonet ut. Publikum ville ikke slippe Indra Lorentzen av scenen etter kraftprestasjonen som den ildfulle Angelica Gallo.

- Litt vemodig er det, sier Indra. - Jeg kommer til å savne kolleger og publikum. Men mest av alt er dette en gledens kveld. Det føles godt etter så mange år, sier hun og dumper ned i garderoben, med laurbærkransen rundt kroppen som en toppidrettsutøver.

Vondt kne

- Se her, det er helt vilt, ler hun og peker på blomsterhavet. Blomsterhilsenene strømmet på hele lørdagen, sammen med søte og syndige gaver som sjokolade og sjampanje.

- Det må jeg vel kunne unne meg nå. Og i kveld blir det party, garanterer Indra - før hun blir overfalt av venner og kolleger.

- Dere har reddet livet mitt mange ganger! roper den pensjonerte ballerinaen og slenger seg rundt halsen på husets fysioterapeuter.

- Kneet holdt i kveld, takk og lov! roper hun.

Ingen skulle trodd det da Indra inntok rampelyset i går kveld, men den siste uka har hun fått behandling for sitt vonde kne hver dag.

- Var du nervøs for å gå på scenen for siste gang?

- Ja, litt. Forventningspresset var jo enda større i kveld. Men samtidig var varmen fra publikum desto tydeligere. Slikt merker vi godt på scenen.

Sensuell

Indras avskjedslørdag begynte med at hun fikk en suite oppkalt etter seg på Hotel Nobel. Deretter var det beinhard jobbing fram til siste akt. Men så begynte moroa - blant annet med avduking av Nina Sundbyes bronsebyste av Indra i Opera-foajeen. Gavene og godordene sto i kø fra venner, kolleger og sjefer. Nasjonalballettens sjef Dinna Bjørn måtte trekke pusten dypt da hun skulle ta farvel med sin solodanser.

- Takk for at du har gått dine egne veier - som ikke alltid har vært de enkleste. Du har tatt oss med på fantastiske oppdagelsesreiser i ditt eget univers, sa hun, og trakk spesielt fram Indras innsats i «Sylfiden» og «Tango Buenos Aires 1907».

- I «Sylfiden» var hun et eterisk vesen, ikke av denne verden, sa Dinna Bjørn.

Nasjonalballettens tidligere sjef, Anne Borg, husker Indra helt fra hun var en jentunge.

- Indra har satt dype spor i norsk ballett. Jeg glemmer aldri den sprell levende 15-åringen som åpenbarte seg i prøvesalen i 1972. Hun utstrålte en slags uskyldig sensualisme - dengang også! sa Anne Borg.

Indra Lorentzen gjorde lynkarriere som danser. Hun begynte som elev ved Operaballetten i 1973, ble fast ansatt i 1975, og ble solist bare to år etterpå.

Koreograf

Og pensjonisten har ennå ikke tenkt å gi seg. Nå venter koreograf-oppdrag. Indras avtalebok er fullbooket med nye prosjekter både i Norge og utlandet. I vår jobber hun med grønlandsk danseteater på Det Norske Teatret, i sommer er hun med på Svenska Riksteaterns storsatsing «Nils Holgerssons Reise», og til høsten drar hun til Grønland for å sette opp en ny forstilling.

TAKKER AV: -Takk til mitt fantastiske publikum, sa prima ballerina Indra Lorentzen etter avskjedsforestillingen.