En «bannlyst» biskop

I enkelte partier drøy å komme gjennom.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

BOK: På side 373 i denne biografien om biskop Bernt Støylen omtales en kvinne ved navn Anna Skram, husholderske med mer fra 1905 til biskopen døde i 1937. Hun ble boende i familiens hus til hun døde i 1958 og gravlagt i familiegraven i Vestre Aker.

Ingenting tyder på at det var «nokon spanande romanse å grafse i», skriver forfatteren Olga Støylen Runde, oldebarnet til en bror av Bernt Støylen. Støylen Runde har norsk hovedfag fra Universitetet i Oslo, men hva mener hun med å grafse? Hvis det hadde vært en romanse mellom bispen og husholdersken, ville det da vært grafsing å skrive om den, eller å antyde noe? Er evnen til forelskelse, til å gi seg hen, platonsk eller på annen måte til et annet menneske noe skittent? Eller mener hun at det er noen som har antydet en romanse for å skade Bernt Støylen?

Eros krever sitt

Det er en meget uheldig formulering forfatteren her plumper ut med. Hvorfor er det ikke grafsing å skrive om utarbeidelsen av en salmebok, en ny liturgi, bibeloversettelse, sjømannsmisjon og så videre? Holdningen som røpes, rimer dårlig med bildet som tegnes av Bernt Støylen. Han kjente sikkert Kierkegaards motto for Enten-Eller. Er fornuften alene døpt, er følelsene hedninger? Bernt Støylens kone fødte tretten ganger på nitten år, ingen spøk for en kvinne. Det holdt ikke bare med agape, eros krevde også sin rett.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer