En barndom uten trygghet

Wendy Guerra river ned romantiske forestillinger om Cuba.

KLISJEFRITT CUBA: Wendy Guerra viser oss det kubanske samfunnets brutale bakside. Foto: SCANPIX / AP
KLISJEFRITT CUBA: Wendy Guerra viser oss det kubanske samfunnets brutale bakside. Foto: SCANPIX / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ANMELDELSE: Få land er innhyllet i en like sterk mytisk røyk som Cuba. Bildet av sigarpattende menn som lener seg mot amerikanske femtitallsbiler foran fargesterke, slitne hus mens Buena Vista Social Club spilles i bakgrunnen har festet seg så sterkt til netthinnen at skillet mellom klisje og realitet er blitt helt tåkelagt.

Samtidig florerer fortsatt de politiske mytene: «Cuba viser at en annen verden er mulig. En verden der rettferdige forhold råder...» slår Cubaforeningen fast i en utgivelse fra 2005. Etter å ha lest den kubanske kvinnelige forfatteren Wendy Guerras dagbokroman fra hjemlandet gir slike uttalelser meg en flau smak av politisk arroganse blandet med en god skvett ønsketenkning.  

Private og offentlige overgrep «Alle drar sin vei» er delt inn i to deler, «Dagbok fra barndommen» og «Dagbok fra ungdommen». I den første og korteste delen møter vi Nieve Guerra som niåring. Hun bor sammen med moren og den svenske stefaren Fausto. Moren har vært skulptør og jobber nå som radiovert. Hun er en eksentrisk kvinne som har kalt datteren sin for snø på tropiske Cuba, noe Nieve synes er ytterst pinlig. Men de er lykkelige i sin utradisjonelle familie, selv om en visshet om at alt kan bli tatt fra dem og at alle kan forsvinne gjennomsyrer livsanskuelsen deres. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer