Anmeldelse: Jon Ewo - «50 hendelser som formet Norge»

En barnebok som ikke skjønnmaler norsk historie

Inspirerende, kritisk og mangfoldig historiebok, om alt fra vikingtiden til 22. juli 2011.

HISTORIE: Jon Ewos «50 hendelser som formet Norge» lærer barn om vikingtiden, heksebrenning, landssvikeroppgjøret og 22. juli. Illustrasjon: Ella Okstad
HISTORIE: Jon Ewos «50 hendelser som formet Norge» lærer barn om vikingtiden, heksebrenning, landssvikeroppgjøret og 22. juli. Illustrasjon: Ella Okstad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Historieundervisning i grunnskolen er ikke som da jeg tråkket mine barnesko på Nordstrand folkeskole for rundt 60 år siden. I dag er historie en del av samfunnsfaget, og opplæringen er ikke kronologisk og lineær, men tematisk.

Jon Ewo gjør et interessant grep med sin siste bok «50 hendelser som formet Norge». Han har tatt for seg et halvt hundretalls viktige hendelser i norsk historie som fortelles kortfattet og med illustrasjoner av Ella Okstad.

La det være sagt med en gang; i vår moderne tidsalder der gamle og unge til overmål kan hente bilder og tegninger fra nettet, virker illustrasjonsmaterialet i denne boka både gammelmodig og lite inspirerende.

Bommer på målgruppa

Dette er ingen pensumbok. Målgruppa er ifølge forlaget barn fra 6 til 9 år. Sammenliknet med for eksempel bokserien «Nye Gaia», Gyldendals grunnbøker fra trinn 1 til 4, virker teksten relativt overambisiøs. Boka synes ikke å være skrevet for seks-, sju- og åtteåringer flest, men kanskje for niåringer. Dette ment som et tips til foreldre som også har skolebarn på 5. trinn.

For boka er så absolutt viktig, ikke minst for å inspirere barn til å lære om norsk historie, et felt som fra myndighetenes side synes å være langt mindre prioritert i dag enn for noen tiår siden.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer