LEDER

Leder: Utvalg vil endre barnetrygden og gi gratis barnehage

En bedre barnetrygd

Barnefattigdommen må reduseres, men en målrettet barnetrygd kommer ikke uten en pris.

Oslo  20170306.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP) mottar en offentlig utredning om den samlede støtten til barnefamiliene av utvalgsleder Anne Lise Ellingsæter

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Oslo 20170306. Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP) mottar en offentlig utredning om den samlede støtten til barnefamiliene av utvalgsleder Anne Lise Ellingsæter Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Mandag fikk barne- og likestillingsminister Solveig Horne overlevert en offentlig utredning om den samla støtten til barnefamilier, ledet av sosiologiprofessor Anne Lise Ellingsæter. Utredningen gir et solid grunnlag for en nødvendig endring av familiepolitikken med sikte på å redusere barnefattigdommen, styrke den økonomiske motivasjonen til å arbeide og fremme likestilling.

Det er mye godt å si om norsk familiepolitikk. Betydelige subsidier til barnehager, en svært sjenerøs foreldrepermisjonsordning og barnetrygd, er alle ordninger som gjør det mulig å kombinere barn og arbeid. Dette er med på å sørge for at Norge er blant de rike landene hvor kvinner føder flest barn og likevel har en sysselsettingsrate som er høyere enn snittet for både menn og kvinner i både EU og OECD.

Samtidig er ikke alt som det skal være. Barnefattigdommen har økt fra fire til ti prosent på tjue år. Det skyldes blant annet at barnetrygden ikke er blitt justert i tråd med verken pris- eller lønnsvekst siden 1996.

Kontantstøtten og sjenerøse barnetillegg holder kvinner hjemme og en rekke skattefradrag for foreldre er trolig en overføring fra fattig til rik.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer