Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Meninger

Mer
Min side Logg ut

Leder: Utvalg vil endre barnetrygden og gi gratis barnehage

En bedre barnetrygd

Barnefattigdommen må reduseres, men en målrettet barnetrygd kommer ikke uten en pris.

Oslo  20170306.

Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP) mottar en offentlig utredning om den samlede støtten til barnefamiliene av utvalgsleder Anne Lise Ellingsæter

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Oslo 20170306. Barne- og likestillingsminister Solveig Horne (FrP) mottar en offentlig utredning om den samlede støtten til barnefamiliene av utvalgsleder Anne Lise Ellingsæter Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Vis mer
Meninger

Mandag fikk barne- og likestillingsminister Solveig Horne overlevert en offentlig utredning om den samla støtten til barnefamilier, ledet av sosiologiprofessor Anne Lise Ellingsæter. Utredningen gir et solid grunnlag for en nødvendig endring av familiepolitikken med sikte på å redusere barnefattigdommen, styrke den økonomiske motivasjonen til å arbeide og fremme likestilling.

Det er mye godt å si om norsk familiepolitikk. Betydelige subsidier til barnehager, en svært sjenerøs foreldrepermisjonsordning og barnetrygd, er alle ordninger som gjør det mulig å kombinere barn og arbeid. Dette er med på å sørge for at Norge er blant de rike landene hvor kvinner føder flest barn og likevel har en sysselsettingsrate som er høyere enn snittet for både menn og kvinner i både EU og OECD.

Samtidig er ikke alt som det skal være. Barnefattigdommen har økt fra fire til ti prosent på tjue år. Det skyldes blant annet at barnetrygden ikke er blitt justert i tråd med verken pris- eller lønnsvekst siden 1996.

Kontantstøtten og sjenerøse barnetillegg holder kvinner hjemme og en rekke skattefradrag for foreldre er trolig en overføring fra fattig til rik.

Hver ordning er gjerne innført med gode intensjoner, men har ofte utilsiktede bivirkninger. Det var derfor viktig å få et kunnskapsgrunnlag som ser på tiltakene i et helhetlig perspektiv.

Utvalget kommer også med en rekke gode forslag. De foreslår å innlemme alle foreldre i foreldrepengeordningen. Det vil bety at personer som får foreldre utenfor arbeidslivet får mer støtte. De foreslår også en todeling av foreldrepermisjonen, noe som vil kunne styrke likestillingen.

Det vil bli mye debatt om forslaget om å gjøre barnehage gratis, finansiert ved at barnetrygden målrettes mot, og økes for, dem med lavere inntekter. Det er på mange måter flott. Det vil redusere både barnefattigdommen og ulikhetene og koster det samme som dagens ordning. Men det kommer også med en pris.

Det vil gjøre det mindre lukrativt å arbeide mer siden marginalskatten øker, noe som vil øke andelen som holder seg hjemme. Et mindretall i utvalget foreslår derfor å heller øke barnetrygden og gjøre barnehage billigere for dem med lave inntekter. Det vil ikke være like effektivt på kort sikt for å redusere barnefattigdommen, men har en annen viktig fordel.

På lang sikt er det grunn til å frykte at en målretting av barnetrygden mot familier med lav inntekt, vil bli en yndet ordning å kutte for politikere som vil styrke arbeidslinja. Da har man redet grunnen for en politikk som vil øke, ikke redusere, barnefattigdommen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media