Anmeldelse: «Rogue One: A Star Wars Story»

En bedre film enn «The Force Awakens» på nær sagt alle måter

«Rogue One»viser at Star Wars er best når nostalgien holdes på et minimum.

TERNINGKAST FEM: «Rogue One» ER ET VAKKERT FOTOGRAFERT SCIENCE FICTION-EVENTYR SOM BEVEGER SEG INN I MORALSKE GRÅSONER, SKRIVER DAGBLADETS ANMELDER.Vis merVis merVis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

FILM: Årsaken til at Star Wars fortsatt er et globalt fenomen snaue førti år etter premieren på den første filmen i serien, er at George Lucas pakket den opprinnelige trilogien så tett med fengslende detaljer at det har tatt fansen og underholdningsindustrien flere tiår å pakke ut mytologien han skapte.

Denne myldreboktilnærmingen til filmskaping står i åpenbar kontrast til moderne blockbustere, hvor hver eneste statist på lerretet skal ha en tydelig definert funksjon. Og hvor det er forsvinnende liten plass til den typen mysterier og forundring som ligger til grunn for 70-, 80- og 90-tallets klassiske underholdningsfilmer.

Pen«Rogue One: A Star Wars Story» er ikke konstruert for å utløse den samme epidemien av laboratorieskapt nostalgi som fjorårets «The Force Awakens», men som en film som bygger på å forklare en logisk brist i «A New Hope», ligger den langt nærmere dagens blockbusterparadigme enn Lucas’ ekspansjonistiske visjon.

Ettersom han har vært fritatt fra forpliktelsen om å forsikre tre generasjoner fans om at barndomsminnene deres er i trygge hender, har regissør Gareth Edwards imidlertid hatt langt større frihet hva gjelder stil enn hva J.J. Abrams hadde i Episode VII.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer