Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

En bedre fred

AFGHANISTAN: Åsne Seierstads og Janne Haaland Matlarys nyttige ordskifte om Norges deltakelse i krigen i Afghanistan hhv 20. og 21. desember inspirerer meg til to refleksjoner.

For det første: Seierstads beskrivelse av situasjonen i Afghanistan er, etter mitt syn, presis. ISAFs motstandere er ikke bare Al Qaida og Taliban, men alle fraksjoner/krigsherrer, som føler at deres maktgrunnlag, kultur og verdier er truet av det internasjonale nærværet. Og om vi klarer å stabilisere Karzai-regimet vil det på ingen måte bety verken demokrati, likestilling eller rettsstat. Hvorfor er vi da i Afghanistan? For Norge dreier det seg om betydningen av NATO og forholdet til USA. For USA er det blant annet et spørsmål om geostrategi. Et Afghanistan og Pakistan under vestlig innflytelse og kontroll vil f eks kunne bidra til å trekke de sentralasiatiske republikkene vekk fra russisk innflytelse og kontroll ved at deres olje og gass kan føres fram til det indiske hav utenom russisk territorium. Men så lenge det ikke er vilje til å bidra med det som trengs for å lykkes verken militært eller sivilt, så har vi, etter mitt syn, ikke rett til å føre krig med alle lidelsene det medfører. Forutsetningen for at krig skal være rettferdig er at den fører til en bedre fred. Det er dessverre ikke noe som tyder på at det målet med krigen i Afghanistan er innenfor rekkevidde. Av hensyn til NATO bør Norge allikevel ikke trekke seg ut ensidig. Men vi bør ta initiativ til å starte prosessen som snarest fører NATO ut av Afghanistan med æren i behold.

For det annet: Matlary har nok rett i at de krigførende parter i Afghanistan følger med, også i debatten her i Norge, og at dersom de mener å ha funnet et svakt punkt, forsøker de å ramme det. Men at det skulle bidra til at man la andre kriterier til grunn for debatten om norsk militær deltakelse i Afghanistan enn hva man ellers gjør; krav til faktisitet, logikk og respekt for motdebattantene, der følger jeg henne ikke. Det er regjeringens ansvar, uavkortet, å sørge for å redegjøre for og begrunne beslutning om deltakelse i krig på en slik måte at det skapes et robust politisk grunnlag for deltakelsen. Gjør den ikke det, er det også regjeringens ansvar at vi får en debatt som stiller spørsmål ved grunnlaget for beslutningen. Det er ikke, og kan aldri være, debattantenes ansvar. Vårt ansvar, og vårt helt nødvendige bidrag til vårt umistelige demokrati, er tvert imot, når tvilen oppstår, å gi begrunnet uttrykk for den.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling