En bedre fred

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AFGHANISTAN: Åsne Seierstads og Janne Haaland Matlarys nyttige ordskifte om Norges deltakelse i krigen i Afghanistan hhv 20. og 21. desember inspirerer meg til to refleksjoner.

For det første: Seierstads beskrivelse av situasjonen i Afghanistan er, etter mitt syn, presis. ISAFs motstandere er ikke bare Al Qaida og Taliban, men alle fraksjoner/krigsherrer, som føler at deres maktgrunnlag, kultur og verdier er truet av det internasjonale nærværet. Og om vi klarer å stabilisere Karzai-regimet vil det på ingen måte bety verken demokrati, likestilling eller rettsstat. Hvorfor er vi da i Afghanistan? For Norge dreier det seg om betydningen av NATO og forholdet til USA. For USA er det blant annet et spørsmål om geostrategi. Et Afghanistan og Pakistan under vestlig innflytelse og kontroll vil f eks kunne bidra til å trekke de sentralasiatiske republikkene vekk fra russisk innflytelse og kontroll ved at deres olje og gass kan føres fram til det indiske hav utenom russisk territorium. Men så lenge det ikke er vilje til å bidra med det som trengs for å lykkes verken militært eller sivilt, så har vi, etter mitt syn, ikke rett til å føre krig med alle lidelsene det medfører. Forutsetningen for at krig skal være rettferdig er at den fører til en bedre fred. Det er dessverre ikke noe som tyder på at det målet med krigen i Afghanistan er innenfor rekkevidde. Av hensyn til NATO bør Norge allikevel ikke trekke seg ut ensidig. Men vi bør ta initiativ til å starte prosessen som snarest fører NATO ut av Afghanistan med æren i behold.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer